Nieuws

‘Onze steden hebben industrie nodig’

8 november 2016

‘Brussel is een van de weinige steden in Europa waar de industrie nog prominent aanwezig is’, zegt Mark Brearley, Londens urbanist, architect en professor in De Standaard. ‘Dat is hoopvol.' Brussels bouwmeester Kristiaan Borret treedt hem bij.

De gevolgen werden de voorbije jaren pijnlijk duidelijk, klinkt het: zo bleek Londen erg kwetsbaar toen de financiële crisis uitbrak. Er was geen industrieel vangnet, geen alternatieve economie die toeliet om het geweer van schouder te veranderen.

 

Die veerkracht is in Brussel wel nog aanwezig: in de kanaalzone, langs de spoorwegen en in de periferie is veel bedrijvigheid.

 

‘Als de stad innovatief, productief en eigentijds wil zijn, moet ze slim omgaan met de beschikbare ruimte’, zegt Joachim Declerck van Architecture Workroom Brussels. ‘Stel je voor dat hoogbouw zowel ruimte biedt aan een logistiek centrum, kantoren, opslagplaats als aan appartementen. Industrie heeft vandaag een negatieve connotatie, maar vroeger was het de normaalste zaak dat toparchitecten fabriekspanden ontwierpen. Wat als zij die werelden via hun architectuur op elkaar afstemmen?’

 

Brussels bouwmeester Kristiaan Borret nam intussen het voortouw. In 2019 verrijst in Anderlecht ‘CityCampus’: een pioniersproject waarbij 72 sociale woningen en 298 studentenwoningen gebouwd worden boven op een sokkel met achttien ateliers voor kmo’s.

 

Foto: Studio Dann