Projectbezoek

NAV Bezoekt Solar Decathlon paviljoen The Mobble van UGent

Vr 24 mei 2019
Gent
Henri Van de Velde zaal

Welke oplossingen reiken studenten aan op vak van flexibel en intelligent bouwen met een minimale ecologisch voetafdruk?

 

Universiteit Gent neemt deze zomer deel aan de prestigieuze Solar Decathlon competitie. Een wedstrijd tussen universiteiten om een energiezuinig project te ontwerpen, bouwen en demonstreren.

Hoewel de wedstrijd pas deze zomer plaatsvindt in Budapest staat het paviljoen nu opgebouwd in de Tweekerkenstraat te Gent. Het momentum om met NAV een bezoek te brengen aan paviljoen The Mobble van UGent.

 

Studenten zijn aan de slag gegaan en hebben een ontwerp gemaakt dat inzet op flexibiliteit, intelligente sturingsconcepten en een minimale milieu-impact. Tijdens een plenair deel leiden studenten en docent u in in de wondere wereld van The Mobble.

Aansluitend bezoeken we het paviljoen, waarbij studenten toelichting geven bij de verschillende facetten van het paviljoen. Hierbij worden enkele zaken gedemonstreerd aan de hand van augmented reality.

terug naar overzicht

Programma

13u00

Ontvangst

13u30

Verwelkoming NAV

13u35

Nieuw vorm van flexibel en modulair bouwen

Er is steeds meer aandacht voor alternatieve vormen van bouwen en wonen waar het bestaande patrimonium geen oplossing biedt: co-housing, mantelzorgwoning, tiny house, kangoeroewoning… De gemene deler hierbij is het inspelen op een dynamische woonvraag. Hiervoor hebben de studenten “The Mobble” ontworpen: een modulair, flexibel en circulair bouwsysteem dat aanpasbaar is in de tijd.

Student ir.-arch. Bjorn Pieters

13u55

Bouwkundige realisatie

Om het paviljoen te realiseren wordt gebruik gemaakt van producten met bijzondere eigenschappen. Een eenvoudige structuur voor de Mobble, een demonteerbaar gevelsysteem, een gordijngevel die van binnenuit kan gemonteerd en beglaasd worden. Bij de keuzes werd ook steeds gekeken naar een minimale milieu-impact, want de ambitie is om de deelname CO2-neutraal te maken.

Prof. Nathan Van Den Bossche

14u15

Intelligent energetisch concept

Zelfs al wordt er sterk geïnvesteerd in energiezuinige bouwkundige maatregelen, toch blijkt dat er nog een groot besparingspotentieel zit in de bij het ontwerp van intelligente technische installaties en sturing. Vaak zijn systemen overgedimensioneerd in ontwerp, waardoor het rendement niet optimaal is. Daarnaast laat het concept met weinig thermische massa toe om in te zetten op IoT-sturing.

Studentes ir-arch. Febe Lanckmans & Laura Landuyt - studente ir. Werktuigkunde Marilyn Dierick

14u35

Bezoek aan The Mobble

16u30

afsluitende netwerkdrink

17u30

einde

Praktisch

Data & locatie

Vr 24 mei 2019: Gent
Henri Van de Velde zaal, Ingang via Sint-Hubertusstraat 8, 9000 Gent. (straat tussen de Rozier en de Sint-Amandsstraat)

Tijdstip

Ontvangst vanaf 13.00u.
Einde is voorzien om 17.30u.

Genodigden

De activiteit is exclusief en gratis voor NAV-leden.
Let wel, het aantal plaatsen is beperkt en maximaal twee personen per kantoor.

Deelnameprijs

Als NAV lid kan u dit bezoek gratis bijwonen.

Meer info

NAV vzw, Willebroekkaai 37, 1000 Brussel
Tel. 02 212 26 99
info@nav.be

Met de steun van: