De dorpskern van Zaventem heeft met de komst van het Cultureel Centrum “De Factorij”, op de voormalige site van de Suchard-fabriek, een nieuw elan gekregen. Een restruimte in het midden van het centrum is getransformeerd tot cultuursite. Zo omvat De Factorij een bibliotheek, theaterzaal, polyvalente zaal, cultuurcafé, dans- en balletzaal, repetitielokalen, tentoonstellingsruimten, etc.
De locatie en de functie van het gebouw zorgden voor een akoestische uitdaging voor de ontwerpers. Zo werd ondermeer omwille van akoestische redenen geopteerd om de zaal gedeeltelijk ondergronds te onder te brengen volgens het principe ‘doos in doos’.
SITE
Te Zaventem, vroeger de voormalige site van de Suchard-fabriek, een restruimte in het midden van het centrum transformeert tot cultuursite “De Factorij”. De dorpskern krijgt een nieuw elan. De Factorij omvat een bibliotheek, een grote theaterzaal met 679 zitplaatsen en aansluitend een polyvalente zaal. In het hoofdgebouw is voorts ruimte voor een foyer, een cultuurcafé, een dans- en balletzaal en repetitielokalen voor muziek-en voordracht, feestzalen, catering, tentoonstellingsruimten, vergaderlokalen en artiestenloges, naast administratieve ruimten. De schouwburg zelf is uitgerust met een volwaardige toneeluitrusting, toneelbergingen en –ateliers en een mobiele orkestbak (lift) voor een orkest van ca. 30 muzikanten.
ONTWERP
Het optimaal beheren van het budget start reeds bij het bepalen van de juiste inplanting en de eerste krijtlijnen van het voorontwerp. Rekening houdend met trillingsmetingen van de spoorweg werd de schouwburg op de minimale afstand van 60 meter t.o.v. de spoorweg ingepland. Overbodige isolatie en funderingskosten werden zo reeds uitgesloten. Dankzij het langgerekte terrein was dit perfect mogelijk. De zone die hiervoor vrijkwam, is ideaal voor het bovengronds parkeren met een capaciteit van 64 parkeerplaatsen. Niet alleen om te voldoen aan de voorschriften van een maximale bouwhoogte van 8m maar ook omwille van akoestische redenen werd geopteerd om de zaal gedeeltelijk ondergronds te maken volgens het principe ‘doos in doos’.
Omwille van organisatorische redenen zijn er 40 deelnemers toegelaten (maximaal 2 per kantoor).
