Architectuurreis

AFGELAST: NAV Vlaams-Brabant & Brussel: Oslo

Vr 15 mei 2020 tot
Zo 17 mei 2020
Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en is met zijn 700.000 inwoners de Noorse stad met de meeste inwoners. Het strekt zich uit over een gebied van maar liefst 454 km². Als groenste hoofdstad ter wereld leveren ze wereldwijd de meeste inspanningen op vlak van ecologische duurzaamheid. Daarnaast biedt de stad heel wat parken, natuurgebieden en zelfs de typische Noorse fjorden.  

 

Programma

 

Vrijdag 15 mei: Brussel – Oslo

Omstreeks 15.10 uur vertrekt uw vlucht vanuit Brussel naar Oslo. Aankomst wordt voorzien om 17.10 uur. Er is een transfer in groep geregeld (zonder begeleiding) van de luchthaven naar hotel Radisson Blu Plaza waar u twee nachten zal verblijven. Op de eerste avond is een 3-gangen diner met water, koffie & thee in het hotel inbegrepen.

 

Zaterdag 16 mei: Oslo

De dag gaat van start om 9.00 uur. De gids wacht u op aan de receptie van het hotel om op verkenning te gaan naar het ontwikkelingsgebied aan de waterkant van Bjørvika. Doorheen de rondleiding krijgt u informatie over de plannen, de geschiedenis en de projecten die de stad te bieden krijgt.  

 

Vervolgens bezoekt u de nationale opera en het ballet, genaamd Snøhetta. Het prijswinnende ontwerp verbindt het gebouw met zijn cultuur en plaats. Het toegankelijke dak en de brede, open lobby’s maken het een sociaal monument dat een bezoek de moeite waard is.

 

We gaan verder naar de nieuwe bibliotheek van Oslo, gebouwd door Lund Hagem. Het gebouw zal pas volledig klaar zijn in 2020, maar samen met de gids mag u binnen al een kijkje nemen.

Het volgende project op de agenda is het 'Barcode' project. Het betreft een masterplan van a-lab / MVRDV 1999 gebouwd van 2007 tot 2016 door diverse architecten. Het grote project bestaat uit kantoren en woningen en bevat 13 slanke torens van verschillende hoogtes. In totaal spreken we van zo’n 250.000 m².

 

In 2009 werden de Spaanse architecten Herreros uitgekozen om het nieuwe museum voor de schilder Edvard Munch te plannen, een sculpturaal en controversieel project. Dit 13 verdiepingen tellende gebouw organiseert de tentoonstellingen "verticaal" met 6 dubbele hoogte hoofdhallen, en biedt een geweldig uitzicht op Fjord en stad vanaf de bovenste verdieping.  Tijdens onze tocht nemen we de tijd om het gebouw van aan de buitenkant te bestuderen.

 

Het woonproject Sørenga (masterplan LPO arch., Gebouwd 2009-17) staat als laatste op de planning van de voormiddag. In totaal zijn er 8 stadsblokken die goed zijn voor 900 flats, nieuwe grachten, een centraal park en een waterkant promenade. Een niet te missen attractie is het stadpark, een locatie die veel volk trekt in de zomer.

 

De voormiddag wordt afgesloten met een lekkere lunch in een lokaal restaurant.  

 

Van Bjørvika gaat u met het openbaar vervoer naar de westelijke waterkant voor projecten in Aker Brygge en Tjuvholmen. Het Tjuvholmen waterfront ontwikkelingsproject (masterplan Niels Torp 2002, gebouwd 2005) staat als eerste op de planning. De site bestaat uit 14.900 flats, kantoren, restaurants, gebouwd door verschillende architecten. We wandelen door het projectgebied, de nieuwe grachten en het park aan zee. Ook het Astrup Fearnley museum voor schone kunst, gebouwd door Renzo Piano in 2012, is hier gelegen.

 

Te voet wandelt u verder naar het aangrenzende waterproject Aker Brygge, de eerste moderne havenontwikkeling in Oslo (masterplan van Niels Torp). Enkele oude gebouwen van het voormalige scheepswerf werden bewaard. Op heden zijn er woningen, kantoren, winkels en restaurants. De wandeling gaat verder langs het waterfront tot aan het nieuwe Nationale Museum voor Kunst (Kleihaus & Schuwerk 2021) waar de gids ook het stadshuis van Oslo (Arneberg & Poulsson 1929-1950) onder de loep zal nemen. Indien er voldoende tijd is, wordt het stadhuis ook bezocht.

 

Zondag 17 mei Oslo – Brussel


'Constitution day Norway' 

Op 17 mei vieren de Noren de Noorse grondwet in Eidsvoll die plaatsvond op 17 mei 1814. De Nationale Feestdag betekent een dag vol tradities met parades voor kinderen, fanfarekorpsen, traditionele kostuums en vooral veel ijs.

De gids neemt u eerst mee naar enkele projecten die verder van het centrum gelegen zijn. Afspraak om 9.00 uur aan de receptie van het hotel.

 

Een bus brengt u naar een nieuw transformatieproject ten Noorden van het stadscentrum, Hovinbyen. Het housing-project, met een zeer mooi landschapsarchitectuur (Bjørbekk Lindheim land.arch.), heeft een heropende waterloop als centraal punt. Vervolgens keert u terug naar het stadscentrum voor de viering van de Nationale Feestdag. Bij het Koninklijk Paleis woont u een kinderparada bij.

 

Na de kinderparada rijdt u met de bus richting de Skischansheuvel Holmenkollen (Julien de Smedt 2010). Via de lift komt u bovenaan de heuvel waar u kan genieten van een geweldig uitzicht op Oslo en het omliggende landschap.

 

Met de bus gaat u verder naar het grote transformatieproject op het voormalige Oslo Airport Fornebu. Het kantoorcentrum Technopolis grenst aan de oude terminal. De grote hal van de terminal is recentelijk gerenoveerd met goed bewaard gebleven details en materialen, en een grote muurschilderingen van de kunstenaar Kai Fjell. Ook het Equinor kantorenproject staat op deze site. Het Fornebu-project bestaat verder uit een winkelcentrum met een geïntegreerd woonproject met nadruk op milieuaspecten (ABM, 2014). Het is eveneens het eerste winkelcentrum ter wereld met BREEAM. Een wandeling door het nabijgelegen centrale Nansen-park (landschapsarchitect Bjørbekk Lindheim 2002-12), met historische elementen zoals de controletoren van de luchthaven, sluit de voormiddag af.

 

De lunchpauze gaat door in het Fornebu-projectgebied.   

 

Na de middag gaan we voor een combinatie van oude en nieuwe structuren door een bezoek te brengen aan de industriële site aan de Akerselva-rivier. Het Vulcan-project is een erg populair geworden nieuwe wijk in Oslo. Gebouwen die zich hier te vinden zijn: Mathallen food court – een renovatie van een oud fabrieksgebouw, nu een mix van voedingswinkels en restaurants.

 

Tot slot keert u met de bus terug naar het hotel waar u bagage wordt opgehaald en u rond 16.00 uur vertrekt richting de luchthaven.

 

Opgelet: programma kan onderhevig zijn aan wijzigingen.

 

terug naar overzicht

Praktisch

Data & locatie

Vr 15 mei 2020 tot Zo 17 mei 2020: Oslo

Tijdstip

Vertrek vanuit luchthaven in Brussel, vlucht om 15.10 uur.

Genodigden

Deze activiteit is enkel voor NAV-leden van NAV Vlaams-Brabant & Brussel en hun partner. De groep zal maximaal 30 personen tellen.

Deelnameprijs

De prijzen die worden meegedeeld gaan uit van een bezetting van 30 deelnemers. Bij een lagere bezettingsgraad kunnen de opgegeven prijzen onderhevig zijn aan aanpassing. Onderstaande prijzen op basis van een bezetting van maximaal 6 single-kamers.

Prijs per persoon op basis van een dubbele kamer = 799 €
Supplement voor een single-kamer = 140 €
Supplement voor annuleringsverzekering = 5% van de reissom
Supplement voor annulering- en bijstandsverzekering = 7% van de reissom

Voor het afsluiten van een verzekering hebben we het adres waar de persoon staat gedomicilieerd nodig (niet facturatieadres).

Inbegrepen in de prijs:
- Vluchten met SN Brussels Airlines
- Twee hotelovernachtingen met ontbijt
- Alle transfers en openbaar vervoer tickets
- Gids: Engelstalige architecten gids
- Maaltijden: 1x diner (bij aankomst), 2x ontbijt in hotel, 2x lunch

Niet inbegrepen in de prijs:
- Diner op dag 2 : vrije keuze
- Dranken bij de lunches
- Ingangsgelden voor eventuele vrije bezoeken
- Reisverzekeringen (annulatie en/of reisbijstand)

Meer info

Vooraf inschrijven is verplicht.
Let wel, het aantal inschrijvingen is beperkt tot 30 deelnemers.
Inschrijven kan tot en met dinsdag 10 maart 2020.

Na tijdig inschrijven zal u van het reisbureau per e-mail een bestelbon ontvangen. Om een geldige inschrijving te verkrijgen, is het belangrijk dat u de bestelbon terugstuurt en een voorschot betaalt van 30% voor de vermelde vervaldatum.

Vluchten met Brussels Airlines
15/05/20: SN 2283 Brussel – Oslo 15.10 – 17.10
17/05/20: SN 2284 Oslo– Brussel 18.00 – 20.00
Neem liefst enkel handbagage mee (geen wachttijd aan band): 6kg - 23cm x 40cm x 55cm. Vloeistoffen max. 100ml in een doorschijnend flacon.

Radisson Blu Plaza Oslo ****
Het Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo ligt in het bruisende centrum van Oslo. Dit hotel met 37 verdiepingen beschikt over een moderne fitnessruimte, een restaurant op het dak en moderne kamers met gratis WiFi. Het centraal station van Oslo ligt 100 meter verderop.
Alle stijlvolle kamers zijn voorzien van een bureau, een satelliet-tv en koffie- en theefaciliteiten. Veel kamers bieden een prachtig uitzicht op het stadscentrum en het fjord van Oslo. In het 34 Restaurant & Skybar kunt u terecht voor een verscheidenheid aan à-la-cartegerechten en een uitgebreide wijnkaart.

Zijn er speciale wensen of food requests (glutenvrij, vegetariër…) dan wordt dit bij voorkeur per persoon reeds doorgegeven bij inschrijving.

Met de steun van: