Infosessie

Elektrische laadinfrastructuur

Ma 31 mei 2021
LIVE INFOSESSIE

Elektromobiliteit zit in de lift. Fabrikanten van voertuigen zetten sterk in op (deels) elektrische voertuigen en ook de wetgeving blijft niet achter om elektromobiliteit te ondersteunen. Zo zullen zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen, bestaand en nieuw, verplicht worden om tegen 2025 voorzieningen of laadpunten te verstrekken. Sinds enkele maanden zijn er reeds eisen voor (parkeer)gebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen inzake elektromobiliteit.

 

Vandaag rijden er al heel wat elektrische voertuigen rond en de voorspelling is dat dit enkel maar zal toenemen. Thuis opladen zal steeds belangrijker worden. Als architect kan u hierop anticiperen door elektromobiliteit te integreren in de ontwerpfase, mits de nodige aandachtspunten.

 

William Stinissen van Volta loodst ons door het wettelijk kader en geeft duiding en antwoord op vragen als 'Wat wordt verwacht van de laadinfrastructuur?' en 'Hoe integreer ik elektromobiliteit in de ontwerpfase?' Prof. dr. ir. Johan Driesen (KU Leuven - EnergyVille) geeft uitleg over de toepassing van een 'slim netwerk' inzake elektromobiliteit op onder andere het elektriciteitsnet, het beheersysteem en slimme aansturing. Vervolgens toetsen we de theorie aan de praktijk en krijg je de mogelijkheid om enkele cases en totaaloplossingen op maat te bekijken.

 

Wegens de huidige coronamaatregelen wordt deze infosessie live uitgezonden op maandag 31 mei om 19 uur. Om de infosessie te volgen dien je vooraf in te schrijven. 

 

De infosessie kan je volgen door te surfen naar deze link: https://webble-up.com/nav/infosessie-mei

Meld je aan met het e-mailadres waarmee je je inschreef, je naam en wachtwoord NAV2021.

 

Deze infosessie kadert binnen het Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw

 

terug naar overzicht

Programma

18u45

Mogelijkheid tot aanmelden

Meer informatie over hoe je je moet aanmelden krijg je per mail na je inschrijving. Log tijdig in op het digitaal platform zodat technisch alles oké is bij aanvang van de sessie om 19 uur.

19u00

Evolutie van de elektromobiliteit: tips voor de adviserend architect

- Wettelijk kader
- Waarom elektrisch rijden?
- Wat wordt er verwacht van laadinfrastructuur?
- Wat zijn de verschillende types laadpalen?
- Hoe integreer je elektromobiliteit in de ontwerpfase?

Dhr. William Stinissen (Volta)

20u00

Elektromobiliteit en een slim net

- Smart grid-toepassingen op elektromobiliteit
- Hoe het elektriciteitsnet op z’n geheel bekijken
- Energiebeheersystemen op gebouwniveau
- Hoe laden van voertuigen slim aansturen

Prof. dr. ir. Johan Driesen (KU Leuven-EnergyVille)

20u30

Cases en totaaloplossingen op maat

Aansluitend worden enkele implementaties van elektrische laadinfrastructuur in concrete projecten van partners voorgesteld. Je kan zelf kiezen welke cases je bekijkt en in welke volgorde. Bij elke voorstelling krijg je eveneens de mogelijkheid om tijdens een break-outsessie in gesprek te gaan.

Praktisch

Data & locatie

Ma 31 mei 2021: LIVE INFOSESSIE

Tijdstip

Aanmelden vanaf 18.45 uur. Start infosessie om 19.00 uur stipt.

Genodigden

Architecten, ir.-architecten en hun medewerkers.

Deelnameprijs

Deze activiteit wordt gratis aangeboden door de medewerking van partners EV-Point en Niko.

Meer info

info@nav.be

Permanente vorming

Voor EPB-verslaggevers

De sessie werd goedgekeurd door de erkenningscommissie het Vlaams Energieagentschap. De commissie kende 2:0 u permanente vorming toe aan deze vormingsactiviteit.
Let op: Deze sessie komt enkel in aanmerking als permanente vorming als u bij uw inschrijving uw rijksregisternummer noteert. Later kan uw rijksregisternummer niet meer toegevoegd worden en komt deze sessie bijgevolg niet in aanmerking als permanente vorming bij het VEA.


Hebt u vragen over de verplichte permanente vorming voor architecten of EPB-verslaggevers? Vind hier meer informatie

Met de steun van: