© Casestudy: Spar, Kalken - MVC architecten - Foto: Marc Sourbron

Infosessie

Klimatisatie van de toekomst

Wo 23 maart 2022
Waregem
HippoLoggia
Di 29 maart 2022
Mechelen
Technopolis

Temperaturen worden hoger, weersomstandigheden extremer en mensen veeleisender. Als bouwprofessionals moeten we steeds vaker aandacht hebben voor koeling en ventilatie. Hoe gaan we in de toekomst comfortabel wonen, werken en winkelen als de fossiele brandstoffen uitgefaseerd zijn? Wat zijn de nieuwe energiebronnen? Welke technieken komen op ons af? Wat is vandaag (al) rendabel en wat niet? 

 

Tijdens deze infosessie gaan we samen met (ingenieur)architecten, installateurs hvac, elektro-installateurs en koeltechnici op zoek naar antwoorden. Want de klimatisatie van de toekomst bouwen we samen. 

 

Deze infosessie is georganiseerd in samenwerking met Bouwunie, Frixis en Nelectra en kadert binnen het Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw.
 

terug naar overzicht

Programma

18u30

Ontvangst met broodjes

19u30

Hoe ziet de klimatisatie van de toekomst eruit?

Tom Van Den Noortgaete brengt zijn kijk op de brede energieketen en legt uit hoe we in functie van de energietransitie moeten evolueren van sectordenken naar systeemdenken. De energietransitie wordt hierbij benaderd vanuit de ruimtelijke context en vertaald naar individuele woningen.

Tom Van Den Noortgaete, SWECO

20u00

Casestudy: Spar, Kalken

Ir. arch. Robbe Van Caimere neemt ons mee in het ontwerp- en bouwproces van een multifunctioneel gebouw met woningen, commerciƫle functies en horeca te Kalken. Vertrekkend vanuit de stedenbouwkundige context, en met veel aandacht voor mogelijke synergieƫn inzake ruimtelijke opportuniteiten, programmatische combinaties en de kringloop van energiestromen (oa. inzake de klimatisatie) slagen zij erin een gebouw neer te poten dat zowel op gebouwniveau als op klimaattechnisch niveau een toonbeeld is van Ruimtelijk Rendement.

ir. arch. en zaakvoerder Robbe Van Caimere, Martens Van Caimere Architecten

20u20

Casestudy: Waterfront, Waregem

Hedwig Goedgezelschap bespreekt de uitdagingen en successen die ze tegenkwamen bij de klimatisatie van project Waterfront te Waregem in opdracht van een ESCO-bedrijf. Dit totaalproject combineert wonen, werken, verblijven en recreatie en herbergt tal van verwarmings- en koelingssystemen zoals; een WKK, warmtepompen, een mini-warmtenet enzovoort.

Hedwig Goedgezelschap, installatiebedrijf Gezel

20u40

Casestudy: rijwoning, Torhout

arch. Luc Dedeyne gaat de uitdaging aan om een bestaande rijwoning in Torhout te transformeren tot een energetisch geoptimaliseerde future proof woning. Hij onderzoekt voor ons verschillende pistes en gaat daarmee geen enkele techniek uit de weg.

arch. Luc Dedeyne, Bouwunie

21u00

Netwerkdrink met praktijkmarkt

Tijdens de afsluitende drink krijg je de unieke kans om te netwerken met andere professionals uit de sector. Daarnaast stellen onze partners jullie graag hun praktijkoplossingen voor tijdens de partnermarkt.

22u00

Einde

Praktisch

Data & locatie

Wo 23 maart 2022: Waregem
HippoLoggia, Holstraat 95/11, 8790 Waregem

 

Di 29 maart 2022: Mechelen
Technopolis, Technologielaan 1, 2800 Mechelen

Tijdstip

Ontvangst vanaf 18.30 uur met een broodje. Verwelkoming en aanvang van de lezingen om 19.30 uur stipt.

Genodigden

Professionals uit de bouwsector: architecten, technisch tekenaars, calculators, ingenieurs, algemene bouwondernemers, koeltechnici, installateurs, elektriciens... Kortom alle ondernemers gelieerd met de bouwsector.

Deelnameprijs

Gratis.

Meer info

Omwille van de geldende coronamaatregelen op het ogenblik van de infosessie, kunnen we je enkel toegang verlenen op vertoon van een COVID SAFE ticket en je identiteitskaart.

Permanente vorming

Voor EPB-verslaggevers

De sessie werd goedgekeurd door de erkenningscommissie het Vlaams Energieagentschap. De commissie kende 2:0 u permanente vorming toe aan deze vormingsactiviteit.
Let op: Deze sessie komt enkel in aanmerking als permanente vorming als u bij uw inschrijving uw rijksregisternummer noteert. Later kan uw rijksregisternummer niet meer toegevoegd worden en komt deze sessie bijgevolg niet in aanmerking als permanente vorming bij het VEA.


Hebt u vragen over de verplichte permanente vorming voor architecten of EPB-verslaggevers? Vind hier meer informatie

Met de steun van: