Infosessie

Renovatieverplichting en andere langetermijndoelstellingen

Do 16 december 2021
LIVE INFOSESSIE

Het Vlaams klimaatakkoord is momenteel een heet hangijzer: de nakende verplichting voor renovatie bij niet-residentiële gebouwen en bij uitbreiding mogelijks ook residentiële gebouwen, de toekomstige verplichting van EPC in functie van het ontvangen van premies... Welke gevolgen heeft dit voor de architect? 
 

In deze infosessie worden de doelstellingen en het energieprestatiebeleid voor renovatie gekaderd, worden de belangrijkste updates meegegeven en wordt er tot slot stilgestaan bij de bestaande tools en mogelijkheden tot premies. 

 

Wegens de huidige coronamaatregelen wordt deze infosessie live uitgezonden op donderdagavond 16 december. Om de infosessie te volgen dien je vooraf in te schrijven. 
 

terug naar overzicht

Programma

18u45

Mogelijkheid tot aanmelden

Meer informatie over hoe je je moet aanmelden krijg je per mail na je inschrijving. Log tijdig in op het digitaal platform zodat technisch alles werkt bij aanvang van de sessie om 19 uur.

19u00

Naar welke koolstofarm gebouwenpark moeten we streven en welke barrières moeten worden overwonnen?

Vanuit zijn economische achtergrond brengt dr. Sam Hamels een frisse kijk op de doelstellingen van de overheid enerzijds en de klimaatdoelstelling, het reduceren van de CO2-uitstoot, anderzijds. De vraag naar welk gebouwenpark we moeten streven kan zowel vanuit individueel gebouwenperspectief als vanuit maatschappelijk perspectief bekeken worden. Een kant-en-klaar antwoord is dan ook niet vanzelfsprekend. Dr. Sam Hamels zet jullie op weg aan de hand van een aantal duidelijke vuistregels. Tot slot gaat hij dieper in op de drempels die mensen tegenhouden om te renoveren en meer specifiek op de beperkingen in de financieringscapaciteit van Vlaamse huishoudens.

dr. Sam Hamels, UGent

19u30

De rol van de architect in de langetermijndoelstellingen

Architecten slaan al vele jaren mee de hand aan de ploeg wanneer het de energietransitie betreft. De energie-eisen zijn de afgelopen jaren bijna jaarlijks verstrengd. Architecten hebben daarbij telkens hun verantwoordelijkheid genomen en bouwheren ondersteund bij het nemen van de juiste beslissingen.

Ook bij het streven naar de nieuwe langetermijndoelstellingen en kwalitatieve renovaties kan de architect een grote rol spelen. Hoe kan je je klant bijstaan in de evolutie naar een beter label voor residentiële en niet-residentiële gebouwen? Welke maatregelen kunnen/moeten worden uitgevoerd om te evolueren naar label A? Wat zijn de verplichtingen? Wat zijn de aanbevelingen? Welke presmies zijn er? Wat zijn mogelijke tools? De toelichting wordt aangevuld met een tweetal cases.

arch. Saskia Gabriël

20u30

Cases en totaaloplossingen op maat

Aansluitend worden enkele concrete projecten van onze partners Recticel en Renson voorgesteld. Je kan zelf kiezen welke case je bekijkt en in welke volgorde. Bij elke voorstelling krijg je eveneens de mogelijkheid om tijdens een break-outsessie in gesprek te gaan.

Praktisch

Data & locatie

Do 16 december 2021: LIVE INFOSESSIE

Tijdstip

Aanmelden vanaf 18u45. Start infosessie om 19u00 stipt.

Genodigden

Deze activiteit is exclusief voor NAV-leden.

Deelnameprijs

Deze activiteit wordt gratis aangeboden.

Meer info

info@nav.be.

Permanente vorming

Voor EPB-verslaggevers

De sessie werd goedgekeurd door de erkenningscommissie het Vlaams Energieagentschap. De commissie kende 02:00 u permanente vorming toe aan deze vormingsactiviteit.
Let op: Deze sessie komt enkel in aanmerking als permanente vorming als u bij uw inschrijving uw rijksregisternummer noteert. Later kan uw rijksregisternummer niet meer toegevoegd worden en komt deze sessie bijgevolg niet in aanmerking als permanente vorming bij het VEA.


Hebt u vragen over de verplichte permanente vorming voor architecten of EPB-verslaggevers? Vind hier meer informatie

Met de steun van: