Projectbezoek

Kasteeldomein Gaasbeek

Vr 13 mei 2022
Gaasbeek
Kasteeldomein Gaasbeek

In 2012 kreeg Bogdan & Van Broeck Architects de opdracht om een masterplan uit te werken voor een hedendaagse ruimtelijke invulling voor het volledige domein van Gaasbeek. De achterliggende visie van het masterplan stelt het permanent proces van verandering van het historisch huis voorop.

 

De uitvoering van het masterplan wordt opgesplitst in vier deelprojecten: de restauratie van het barokpaviljoen, de restauratie van kapel en triomfboog, het bouwen van een nieuw onthaalgebouw en de restauratie van het kasteel. De twee eerste deelprojecten zijn ondertussen afgerond, het onthaalgebouw is bijna opgeleverd en de restauratie van het kasteel is in volle uitvoering.
 

Samen met het Agentschap Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid nodigen we jullie graag uit voor een bezoek aan het kasteel, dat voorlopig nog gesloten is voor het publiek. We worden ontvangen in het nieuwe onthaalgebouw waarna we onder begeleiding en in kleinere groepen verschillende projecten zullen bezoeken. Afsluiten doen we met een netwerkreceptie.

 

Nieuw onthaalgebouw

Het geselecteerde ontwerp van architectenbureau Pierre Hebbelinck omvat de bouw van een zeer grote uitnodigende luifel, waaronder alle gewenste functies (onthaal, museumshop, kantoor, bibliotheek, archief…) een plaats krijgen. Het paviljoen gedraagt zich bewust zeer functioneel, nederig haast, als een instrument volledig ten dienste aan het domein.
 

Restauratie kasteel

De renovatie van het kasteel vormt het slotstuk van het masterplan. Het team rond Origin Architecten neemt de bouwkundige en bouwfysische problemen onder handen en restaureert de interieurs. De ontwerpers maken het kasteel ook zo toegankelijk mogelijk voor het publiek. Zo worden er o.a. routes uitgewerkt om het gebouw en zijn collectie te ontdekken.

terug naar overzicht

Programma

13u30

Ontvangst in het onthaalpaviljoen

14u00

Historisch kader van het domein

Luc Vanackere, directeur Kasteel van Gaasbeek

14u10

Masterplan: kasteel – barokpaviljoen – kapel – triomfboog – ontvangstpaviljoen

Agentschap Facilitair Bedrijf

14u20

Restauratie

Origin Architecture & Engineering

15u00

Rondleiding in groepen van max. 10 personen

17u00

Netwerkmoment

19u00

Einde

Praktisch

Data & locatie

Vr 13 mei 2022: Gaasbeek
Kasteeldomein Gaasbeek, Kasteelstraat 40

Genodigden

Dit projectbezoek is exclusief voor NAV-leden. Let wel: er zijn max. 30 plaatsen, snel inschrijven is dus de boodschap.

Deelnameprijs

Deelname is gratis.

Met de steun van: