De Antwerpse brouwer De Koninck zocht, na de verhuizing van zijn productiefaciliteiten naar een andere locatie, een nieuwe bestemming voor zijn oude Brouwerij. Door POLO Architects werd een overkoepelend masterplan gemaakt voor het oude complex. De site was een lappendeken van monumentale magazijnen, historische brouwhallen, een gisttoren uit het interbellum en vele opmerkelijke aanbouwsels binnen een intens verdicht stedelijk bouwblok: een labyrint van stegen, doorgangen en binnenplaatsen. De opzet was om de uitzonderlijke ruimtelijke kwaliteiten van deze kleine ‘walled city’ te bewaren en publiek te ontsluiten. Het complex is gerestaureerd en omgebouwd tot een ‘bierbelevenis- en ambachtencentrum’ waar diverse voedingswaren effectief worden geproduceerd en verkocht.
De sociale relevantie van dit project is – naast de architectonische – niet te onderschatten; het betreft een strategische injectie van (economisch aantrekkelijk) leven op een site die mogelijk in een gestage, neerwaartse spiraal zou zijn geraakt, met ingrijpende sloop of radicale sanering als laatste redmiddelen. De uitzonderlijke geschiedenis van de plaats is nu in ere hersteld en toegankelijk gemaakt, waarbij een toekomstgerichte en duurzame invulling van de veelal uitzonderlijke gebouwen voorop stond. De architectonische ingrepen – hoewel sprekend en opvallend – beperken zich tot een minimum en hebben elk als doel om op strategische punten het historische weefsel leesbaarder te maken: stedenbouwkundige acupunctuur op bouwblokschaal versterkt zo de magie van dit schitterende allegaartje. Het complex richt zich met zijn nieuwe bestemming uitdrukkelijk op zowel omwonenden als een breder publiek. Een boeiend stuk ‘productieve stad’ is zo, op verrassende wijze, gered en herboren.