© Foto: Stijn Bollaert

Projectbezoek

Brouwerij De Koninck - Projectbezoek en degustatie

Do 18 mei 2017
Antwerpen
Brouwerij De Koninck

De Antwerpse brouwer De Koninck zocht, na de verhuizing van zijn productiefaciliteiten naar een andere locatie, een nieuwe bestemming voor zijn oude Brouwerij. Door POLO Architects werd een overkoepelend masterplan gemaakt voor het oude complex. De site was een lappendeken van monumentale magazijnen, historische brouwhallen, een gisttoren uit het interbellum en vele opmerkelijke aanbouwsels binnen een intens verdicht stedelijk bouwblok: een labyrint van stegen, doorgangen en binnenplaatsen. De opzet was om de uitzonderlijke ruimtelijke kwaliteiten van deze kleine ‘walled city’ te bewaren en publiek te ontsluiten. Het complex is gerestaureerd en omgebouwd tot een ‘bierbelevenis- en ambachtencentrum’ waar diverse voedingswaren effectief worden geproduceerd en verkocht.

 

De sociale relevantie van dit project is – naast de architectonische – niet te onderschatten; het betreft een strategische injectie van (economisch aantrekkelijk) leven op een site die mogelijk in een gestage, neerwaartse spiraal zou zijn geraakt, met ingrijpende sloop of radicale sanering als laatste redmiddelen. De uitzonderlijke geschiedenis van de plaats is nu in ere hersteld en toegankelijk gemaakt, waarbij een toekomstgerichte en duurzame invulling van de veelal uitzonderlijke gebouwen voorop stond. De architectonische ingrepen – hoewel sprekend en opvallend – beperken zich tot een minimum en hebben elk als doel om op strategische punten het historische weefsel leesbaarder te maken: stedenbouwkundige acupunctuur op bouwblokschaal versterkt zo de magie van dit schitterende allegaartje. Het complex richt zich met zijn nieuwe bestemming uitdrukkelijk op zowel omwonenden als een breder publiek. Een boeiend stuk ‘productieve stad’ is zo, op verrassende wijze, gered en herboren.

terug naar overzicht

Programma

16u00

Ontvangst in De Koninck Bar

16u15

Toelichting project

Dhr. Jan Cant, project architect, POLO Architects

16u45

Start interactieve brouwerijtour

17u45

Einde brouwerijtour

18u00

Degustatie De Koninck Bar

Praktisch

Data & locatie

Do 18 mei 2017: Antwerpen
Brouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 291

Tijdstip

Start voorzien om 16u.
Eind voorzien om 18u.
Aansluitend Degustatie in De Koninck Bar

Deelnameprijs

Gratis aangeboden door NAV Antwerpen – Waasland voor NAV-leden.

Permanente vorming

Voor architecten

Voor deze sessie is de erkenning aangevraagd. Momenteel wachten wij op de validatie door de accreditatiecommissie van de Orde van Architecten Vlaamse Raad. Van zodra deze het aantal punten heeft toegekend, zal u hierover geïnformeerd worden via deze website.


Hebt u vragen over de verplichte permanente vorming voor architecten of EPB-verslaggevers? Vind hier meer informatie

Met de steun van: