Nieuws

Eerste Vlaamse Isolatiedag op 18 november 2017

14 november 2017

Op 18 november organiseren de Vlaamse overheid, Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw de eerste Isolatiedag. Die dag kom je op verschillende werven van woningen verspreid over Vlaanderen alles te weten over isoleren en luchtdicht bouwen. Je krijgt er een deskundige uitleg én live demonstraties. In de aanloop naar de Isolatiedag staat woningisolatie elke dag van deze week in de belangstelling bij De Inspecteur op Radio 2: van maandag tot vrijdag van 8u tot 9u!

Wat zijn de mogelijkheden om je huis te isoleren? Hoe gaat dat in zijn werk? Welke premies zijn er? Waar vind je een vakman? Hoe begin je eraan? 

 

Hilde Masschelein, gedelegeerd-bestuurder Bouwunie:  “We willen mensen overtuigen om vandaag nog te investeren in energiebesparing. Door op verschillende werven in Vlaanderen uitleg en demonstraties te geven, informeren we de bezoekers over de isolatiemogelijkheden, premies, kwaliteitseisen, enz.

 

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Er is nog veel onwetendheid, zowel over de praktische uitvoering van energiebesparende investeringen als over de steunmaatregelen. Zo kent amper 6 op de 10 Vlamingen de premies die je kan krijgen als je je huis isoleert. Nieuwe premies zoals de totaalrenovatiebonus of de burenpremie zijn nog veel minder gekend. De bouwsector engageert zich nu samen met de Vlaamse overheid om de kennis van de burger over energie-efficiëntie bij te spijkeren. Op die manier hopen we meer mensen te overtuigen hun huizen beter te isoleren. Wie minder energie verbruikt ziet dat meteen vertaald in een lagere energiefactuur én draagt een steentje bij voor een schonere planeet.’

 

Op tal van werven zijn er op zaterdag 18 november aannemers aan het werk die meer uitleg geven over de diverse mogelijkheden om een woning te isoleren. Er worden diverse types werven opengesteld: dakisolatie met verschillende isolatietechnieken, het navullen van spouwmuren met verschillende materialen, isoleren van gevels langs de buitenzijde, muren isoleren langs binnenuit... Op iedere werf krijg je professionele uitleg van een aannemer over de toepassingsmogelijkheden en aandachtspunten bij een specifieke isolatietechniek. Met een echte live demonstratie ontdek je ook hoe de werken in praktijk verlopen. Verder krijg je meer informatie over de isolatiewetgeving en de verschillende premies. Een infosessie met demonstratie duurt een uur. Op iedere werf worden er tussen 11 en 16 u diverse sessies georganiseerd.

 

Zowat 85% van de Vlaamse huizen heeft een geïsoleerd dak, en de helft heeft muren die geïsoleerd zijn. Is jouw huis nog niet (helemaal) geïsoleerd? Blijf dan niet achterop. Maak er werk van, en ontdek alles over isoleren op de Isolatiedag.

 

Marc Dillen, directeur-generaal Vlaamse Confederatie Bouw: “De Vlaamse Confederatie Bouw berekende dat het huidige renovatieritme voorlopig niet hoger ligt dan 0,61 procent per jaar. Om tegen 2050 héél het Vlaams woonpatrimonium onder E60 of EPC-kernwaarde van 100 kWh/m²/jaar te krijgen, moet jaarlijks minstens 2,7 procent van het woningpatrimonium grondig gerenoveerd worden. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel om deze doelstelling te realiseren. Met de eerste Vlaamse isolatiedag proberen we als bouwsector ons steentje bij te dragen.”

Kies een werf in jouw regio op www.isolatiedag.be. Schrijf vandaag nog in. Het aantal plaatsen per werf is beperkt. Deelnemen is gratis.

 

Deze week, van maandag tot vrijdag, krijg je nuttige tips over woningisolatie bij De Inspecteur op Radio 2, telkens van 8u tot 9u.