Nieuws

Leo Van Broeck: 'Een file van elektrische auto's blijft een file'

7 december 2017

We moeten met zijn allen dringend kleiner gaan wonen om zo Vlaanderen leefbaar te houden. Dat zegt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck in een interview in Knack. Met de boutade "Nu nog vrijstaand bouwen is crimineel" gooit Van Broeck de knuppel nog eens in het hoenderhok.

"In Vlaanderen is het erger dan elders", zegt de Bouwmeester in Knack. "We hebben hier het grootste ruimtebeslag van alle Europese lidstaten. Dat is het hele grondgebied, min de natuurreservaten, de rivieren en meren, en de landbouw. Het is ook nergens zo gefragmenteerd als bij ons. Omdat we zo verspreid zijn gaan wonen, lijkt de ruimte in Vlaanderen wel in een blender gevallen tot een soort van hagelslag. Als je probeert om daarin openbaar vervoer te organiseren, heb je per definitie slecht openbaar vervoer. We gaan allemaal zo ver mogelijk van elkaar wonen, maar we moeten wel bij elkaar raken om samen te werken of ons samen te amuseren."

 

Raken veel problemen niet vanzelf opgelost als we straks allemaal met elektrische auto's rijden?

Van Broeck: "Al dat gepalaver over elektrische auto's. Een file van elektrische auto's blijft een file. Een file van zelfrijdende auto's blijft ook een file. Er wordt nergens zo veel natuur opgesoupeerd als bij ons. Zeventig procent van de Vlamingen woont niet in een dorp of een stad, maar ergens tussenin en leeft niet waar hij of zij slaapt. Slapen is het enige wat ze daar doen, voor al de rest hebben ze een auto nodig. Voor de school of het werk, horeca, shopping, cultuur. Dat is er allemaal niet in de verkavelingen. We zijn onszelf gigantisch in de voet aan het schieten en dat kun je mensen die in die verkavelingen wonen niet eens verwijten - ze zijn daar naartoe gesubsidieerd."

 

U zegt het in uw lezingen tamelijk bot: 'Nu nog vrijstaand bouwen, is crimineel.'

Van Broeck: "Crimineel zoals in 'crimineel zat'. Crimineel in de zin van: onverantwoord. In een groot verkavelingsgebied in Amerika wonen vijf miljoen mensen op goed zevenduizend vierkante kilometer. Dat is evenveel als in Barcelona, waar ze daarvoor maar zeshonderd vierkante kilometer nodig hebben. Een grote villa in een verkaveling eet veel meer planeet op dan een rijwoning of een appartement in de stad."