Architectuur

Saint-Luc-ziekenhuis krijgt grondige transformatie

25 januari 2018

De volledige ziekenhuiscampus van de Cliniques Universitaires Saint-Luc (CUSL) in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt grondig vernieuwd. Dat meldt Architectura.be. VK Architects & Engineers en Michel Remon & Associés uit Parijs hebben de nieuwe ziekenhuistoren ontworpen: een imposant ontwerp van 52.000 m² en 900 bedden. Naast het vernieuwde ziekenhuis komt er ook een centrum voor de behandeling van kanker en een psychiatrisch instituut.

Beeld: VK Architects & Engineers

Het gaat om een enorm project : voor het project ‘Hôpital 2025’ wordt 400 miljoen euro uitgetrokken. Een ingrijpende verbouwing drong zich al langer op. Het ziekenhuis Saint-Luc dateert van 1976, en sindsdien is er veel veranderd. "Onze infrastructuur is verzadigd : het gebouw is voorzien op 2.000 werknemers, terwijl we er nu al 5.800 hebben", zegt Renaud Mazy, gedelegeerd bestuurder van CUSL.

 

Open gedeelte

 

Het vlaggenschip is natuurlijk de nieuwe ziekenhuistoren van 52.000 m². Die komt naast de bestaande toren te liggen, aan de Emmanuel Mounierlaan. Het open gedeelte tussen de twee torens wordt van voldoende begroening voorzien. Het ontwerp van VK en Michel Rémon is gekozen na een architectuurwedstrijd van 9 maanden vanwege de uitgekiende urbanistische en architecturale visie.

 

"De intelligente circulatieplannen, de geoptimaliseerde visuele connectie met de stad vanop alle niveaus, de centrale daktuinen die een oase van rust zullen zijn in de nerveuze stad en tal van andere ingrepen zullen van de huidige imposante, monolitische structuur een bruisende zorgcampus maken", zegt VK Architects & Engineers.