event

Architectuurweek 'Islands of Brussels': 19-22 maart 2018

8 februari 2018

Jaarlijks organiseert de vakgroep Architectural Engineering van de Vrije Universiteit Brussel samen met studentenvereniging bru:tecture een architectuurweek. Tijdens deze week vinden tal van interne en publieke activiteiten plaats, georganiseerd door de vorsers en studenten. Dit jaar is het overkoepelende thema 'Islands of Brussels'.

Publieke lezingen

 

3 publieke lezingen en activiteiten worden georganiseerd in het kader van de Architectuurweek van de studenten Ingenieur-Architect aan de Vrije Universiteit Brussel. Deze lezingen en activiteiten staan steeds in verband met het overkoepelende thema 'Islands of Brussels', waarnaar de studenten gedurende een week onderzoek zullen doen. U vindt hierover meer info in de rubrieken Thema en Workshops. We zijn verheugd u de volgende publieke evenementen te mogen aankondigen. De lezingen zullen plaatsvinden op de site van de voormalig Rijkswachtkazernes.

 

  • Lezing: Leo Van Broeck
  • Filmvertoning: Playtime van Jacques Tati
  • Slotdebat: Islands of Brussels met als leden van het debatpanel:
    • Caroline Pauwels, Kristiaan Borret
    • Eric Corijn, Martin Casier

 

Thema

 

Dit jaar zullen de studenten tijdens de Architectuurweek gespreid over 3 workshops onderzoek verrichten naar de 'Islands of Brussels'. Wij omschrijven deze eilanden als plekken in de stad die op vlak van functie, morfologie of uitzicht erg verschillend zijn ten opzichte van hun omgeving. Voorbeelden zijn het Warandepark, Zuidstation, Tour & taxis, de VUB-campus te Etterbeek enzovoort... Het onderzoek zal trachten de relaties van eilanden met hun omgeving te ontwarren en te exploreren. Kunnen de grenzen van deze eilanden worden opgevat als problematische breuklijnen of vormen de eilanden ijkpunten in het stedelijk weefsel?

 

We zijn zeer blij dat we tijdens deze week werkzaam kunnen zijn op zo'n Brussels eiland: de voormalige Rijkswachtkazernes van Elsene. Sinds kort gedoopt tot USquare, maar vooraleer dit project pas grondig van start gaat zullen wij de plek verkennen en er werkzaam zijn gedurende de workshops. Tot op vandaag is deze plek nooit opengesteld geweest en heeft het zich steeds als een afgesloten bunker gedragen ten op zichte van de omgeving.