Nieuws

Nieuwe digitale meters voor elektriciteit en gas: wat, hoe en waarom?

14 mei 2018

Vanaf januari 2019 zullen de digitale meters stapsgewijs de klassieke meters voor elektriciteit en aardgas met mechanische telramen vervangen. Eandis en Infrax starten in eerste instantie bij een aantal specifieke doelgroepen: bij nieuwbouw- of grondige renovatieprojecten, bij eigenaars van zonnepanelen en bij klanten met een budgetmeter.

Er worden niet alleen digitale elektriciteitsmeters geplaatst, maar tegelijkertijd ook digitale gasmeters. Er komt een digitale variant voor de meest voorkomende types huishoudelijke gasmeters tot 10 m³/uur (types G4 en G6).


Over een periode van 15 jaar zal in Vlaanderen iedere aansluiting voorzien worden van een digitale meter. In totaal zullen 4.630.000 energiemeters moeten vervangen worden. In de eerste fase van de omschakeling zullen 1,3 miljoen aansluitingen digitaal worden.


Eandis en Infrax hebben IBM en Sagemcom onder de arm genomen als partner. Zij staan in voor de bijhorende gegevenssystemen. De digitale meters zijn voorzien van elektronische displays en ingebouwde communicatietechnologie.

 

Waarom omschakelen naar een digitale meter?

 

Het energielandschap in Vlaanderen zal de komende jaren meer en meer veranderen. Elektriciteit wordt niet alleen afgenomen van net, maar ook terug in het net geïnjecteerd. En er is een omschakeling van centrale productie naar meer lokale productie. Dat vergt een ander type meter die cruciaal is om de transitie naar een energielandschap met veel meer hernieuwbare energie mogelijk te maken.


Wat zijn de voordelen van een digitale meter?

 

Een van de belangrijkste voordelen van de digitale meter is dat de klanten niet meer thuis hoeven te blijven voor de meteropname. De digitale meters communiceren draadloos en versleuteld via een beveiligd Proximus-4G-netwerk met het databeheer van Eandis en Infrax. Zo beschikt de leveranciers in real time over het werkelijke gebruik.
De consumenten hebben een direct zicht op hun energieverbruik. De meter beschikt over individuele gebruikerspoorten waaraan allerlei “slimme toepassingen” kunnen gekoppeld worden. De verbruikersinformatie, zowel voor elektriciteit als voor aardgas, wordt dan rechtstreeks raadpleegbaar via een app op een smartphone of een slimme thermostaat.


Bovendien kunnen de gegevens van een digitale meter worden gekoppeld aan een CEMS (Customer Energy Management Systeem) dat correcte beslissingen kan nemen in het aansturen van toestellen.

 

Wat betekent dat voor gezinnen met zonnepanelen?

 

Alle prosumenten (gezinnen met zonnepanelen) zullen de komende jaren een digitale meter krijgen. De digitale meter draait ook terug. Wat wordt geïnjecteerd in het net wordt afgetrokken van de afname van het net. Het verschil tussen afname en injectie van het net is wat moet worden betaald. Vanaf 2021 kan ook worden ingestapt in nieuwe markt- en verkoopmodellen die zullen worden aangeboden.

Bronnen