Architectuur

Nieuwe uitkijktoren in Koksijde brengt landschap en landmark samen

25 juni 2018

Uit een bende van 70 ontwerpers koos Gemeente Koksijde het ontwerp van NEXT Architects voor de nieuwe uitkijktoren op de Hoge Blekker. Dat meldt Architectura.be. De transparante, houten constructie brengt landschap en landmark samen, past mooi in het zilveren duinenlandschap, maar trekt tegelijkertijd toch de aandacht dankzij zijn expressieve vorm.

NEXT Architects

De competitie is uitgeschreven door de Gemeente Koksijde, Provincie West-Vlaanderen en Westtoer om de landschapsbeleving in toeristische regio’s te versterken. Onder het programma Horizon 2025 wil de provincie een netwerk van landschapsobservatiepunten realiseren.

 

Spanningsveld tussen landschap en blikvanger

 

Hoe creëer je een blikvanger en toeristische trekpleister die zich tegelijkertijd naadloos in zijn omgeving voegt? Die vraag gebruikte NEXT Architects als uitgangspunt voor hun ontwerp. De uitkijktoren de Hoge Blekker maakt dit spanningsveld zichtbaar tussen landschap en blikvanger, tussen geïntegreerd en autonoom, tussen bewegen en verblijven en tussen historie en heden. Het ontwerp bouwt voort op de geschiedenis van de plek en sluit aan bij de identiteit en beleving van de duin.

 

De hele toren wordt vrijwel geheel in hout uitgevoerd. De zilvergrijze kleur van het vergrijzende hout is een ingetogen materiaal dat aansluit bij de grijstinten van het duinlandschap, maar door de expressieve vorm toch de aandacht trekt. In het duinzand markeert een verhoogd plateau de voet van de toren. Een helixvormige trap brengt de bezoeker omhoog naar een tweede plateau, op 20 meter hoogte.