Nieuws

'Kopen of huren? Er zijn meer opties'

Beeld: BioTope • 11 oktober 2018

"Voor wie er nog aan twijfelt: er loopt iets grondig fout op de woningmarkt", aldus Karel Lootens, medeoprichter van wooncoöperatie wooncoop. "Huizenprijzen gaan door het dak. De groep die droomt van een eigen woning, maar die nooit zal kunnen betalen, groeit." In een opiniestuk in De Standaard breekt hij een lans voor wooncoöperaties.

Beeld: BioTope

"Op verschillende plekken in het land hebben burgers ­samen coöperaties opgericht waarmee panden aangekocht worden en nieuwe projecten worden gerealiseerd. Wie die panden of projecten wil bewonen, moet niet kiezen tussen huren of kopen. Huurders van de coöperatie zijn mede-eigenaar van de coöperatie en huren dus van zichzelf. De huurprijs van de woningen wordt niet bepaald op basis van factoren als populariteit van de stad, ligging van de woning of speculatie. In plaats daarvan wordt de huurprijs berekend op basis van de effectieve kosten: wat afbetaald moet worden plus de kosten om het in een goede staat te houden. Wanneer panden eenmaal afbetaald zijn, kan de huurprijs naar omlaag."

 

"Als een huurder vertrekt, krijgt die een deel van de afbetalingskosten terug in de vorm van aandelen. Als mede­eigenaars beslissen ze bovendien steeds mee over wat met hun woning of woonproject gebeurt en worden geen beslissingen boven hun hoofd genomen."

 

"Je hóéft vastgoed niet te zien als een investering die koste wat het kost moet opbrengen of als een financieel product. Wonen is een basisrecht, dat is opgenomen in de universele verklaring voor de rechten van de mens."