Nieuws

AZ Zeno wint World Architecture Festival Award

3 december 2018

Het AZ Zeno in Knokke heeft een award gewonnen op het prestigieuze World Architecture Festival, dat dit jaar plaatsvond van 28 tot 30 november in Amsterdam. Dat meldt Architectura.be. In 2007 won de tijdelijke vereniging AAPROG - BOECKX – B2Ai de ontwerpwedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust, voor het nieuwe ziekenhuis in Knokke-Heist. AZ Zeno won de WAF-award in de categorie ‘Completed Buildings – Health’.

Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos.

 

Het ontwerp is een treffend voorbeeld van 'levende architectuur': duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen. Er is een duidelijke keuze gemaakt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten op de hoge comforteisen. Onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking.