Nieuws
'De disco, de sauna, de bioscoop: we stoppen ze net zo goed onder de grond'
31 januari 2019

'Als we onze ruimte efficiënter willen benutten, zullen we behalve aan verdichting en hoogbouw ook aan ontwikkelingen in de ondergrond moeten denken’, zegt Shana Debrock. ‘Er ligt nog een verborgen dimensie klaar onder onze voeten.’ Ze onderzocht voor het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid wat er mogelijk is. Dat resulteert later dit jaar in beleidsaanbevelingen.
Voor wonen lijkt de ondergrond niet aangewezen. Maar er zijn veel projecten denkbaar die er wel passen: een fitnessruimte, een sauna, een disco, een bioscoop, een congreszaal, een supermarkt … Waarom zouden die niet kunnen onderduiken? Het uitgangspunt moet zijn je stedelijke weefsel op te waarderen.
Kil en claustrofobisch?
De ondergrond heeft bepaalde kenmerken – donker, stil – die naadloos bij sommige functies aansluiten, denk maar aan een cinemazaal. Maar er kleven ook onaangename eigenschappen aan zoals ‘kil’ en ‘claustrofobisch’. Die kun je volgens Shana Debrock counteren met goeie architecturale oplossingen voor licht en lucht, voor oriëntatie ook.
Bouwtechnisch kan het vrijwel overal, maar het is niet op alle plaatsen wenselijk. Zo zal ondergronds bouwen meer geschikt zijn voor de stedelijke omgeving dan voor het buitengebied.
Debrock bouwde een netwerk uit van een vijftigtal architecten, planners, geotechnici, erfgoedspecialisten, archeologen enzovoort. Via hen wil zij het enthousiasme voor het idee verspreiden.
Nuttige links
ACTUEEL
- Open brief aan Beobank: ‘Luister ik naar mijn architect of naar mijn budget?’
- Orde en NAV blikken tevreden terug op eerste editie van Start to Architect
- Gebouwen toegankelijker maken? Als de regels helder zijn, is een nieuwe adviseur overbodig
- Van Peteghem wijzigt btw-tarieven in de bouw, maar hoognodige vereenvoudiging blijft uit