Nieuws

'Dakwoningen zijn zeker geen monopolie voor het luxe-gamma'

14 februari 2019

De grond die schaarser wordt, de zwaar onderschatte ecologische voetafdruk van onze huizen... Ook de architectuur staat voor uitdagingen. Architect Claude Ginsburger vond de oplossing door vederlichte constructies te bouwen op platte daken. In De Morgen doet hij zijn verhaal uit de doeken. “Dakwoningen zijn zeker geen monopolie voor het luxe-gamma. Ik zie veel mogelijkheden in lagere prijsklassen.”

OH PERCHÉ ! ROOFTOP PARIS - Beeld: Agence MARIEBEY

Verdichten is de oplossing voor het plaats­gebrek in onze steden. De Franse architect Claude Ginsburger heeft een originele manier gevonden: hij bouwt huizen en appartementen boven op platte daken. Onder de noemer ‘Oh Perché’ tekent hij dakwoonsten. Onlangs opende de eerste site in Parijs. “Met dit project mikken we op het hoge segment. Maar dak­woningen zijn zeker geen monopolie voor het luxe-gamma. Ik zie veel mogelijkheden in lagere prijsklassen.”

 

Uiteraard moet je wel rekening houden met enkele obstakels: “In de eerste plaats mag de constructie niet te zwaar zijn. Daarom ontwierp ik huizen die voor 80 procent uit hout bestaan. De tweede moeilijkheid is de samenwerking met de eigenaars van het bestaande pand. Elke ingreep moet je bespreken – van het verlengen van de lift tot de nooduitgangen en de fundering.”

 

“Natuurlijk hadden we het gebouw gewoon kunnen platgooien. Oh Perché is voor mij een testcase. Bovendien wilde ik het authentieke pand behouden, omdat het past in het straatbeeld.”

 

Timelapse Rue PASCAL