Nieuws
Onderzoek bevestigt: minder btw, meer sloop
21 februari 2019

Onderzoekers van de KU Leuven, het Steunpunt Wonen en het onderzoeksinstituut Vives gingen aan de slag met data voor en na de invoering.
"We hebben steden vergeleken die tot voor de invoering van de verlaging gelijkaardige cijfers konden voorleggen", legt onderzoeker Geert Goeyvaerts uit in De Standaard. In sommige daarvan werd in 2007 het verlaagde tarief ingevoerd, in andere niet."
"In de controlegroep, steden zonder btw-verlaging, steeg het aantal sloopvergunningen van gemiddeld 14,5 naar 19,5 per jaar. In vergelijkbare steden waar de btw wel naar beneden ging, was dat een stijging van 16 naar 24 sloopvergunningen per jaar. De stijging is dus groter waar er een verlaging was. Dat is toch een sterke reactie."
Volgens Goeyvaerts heeft de verlaging van de btw waarschijnlijk niet tot veel hogere prijzen geleid. "Een sterke toename zoals deze kan eigenlijk alleen als de prijsstijging beperkt blijft. Bouwbedrijven voerden immers al gelijkaardige werkzaamheden uit aan 6 procent bij gewone renovaties, zij zullen wellicht hun prijzen dus niet verhoogd hebben nu ook heropbouw onder dat tarief valt."
De btw-verlaging heeft dus het gewenste effect, al hangt er ook een prijskaartje aan vast. "Ruw berekend zouden de totale kosten van de verlaging op bijna 1,5 miljoen euro per gemeente komen."
Bronnen
ACTUEEL
- “Lage vergoeding voor stagiairs besmet de hele architectensector”
- Als architect aan de slag met artificiële intelligentie? Van ontwerpideeën tot energetische analyses
- Technisch achtergronddocument verduidelijkt nieuwe hemelwaterverordening
- Hoe werkt de Orde van Architecten? Uitleg bij de organen, bevoegdheden en verkiezingen