Nieuws

Steden en gemeenten willen 'verkavelingsstop'

5 maart 2019

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vraagt de Vlaamse regering een verkavelingsverbod in te voeren, in “manifest slecht gelegen en niet ontwikkelde woon- en woon- reservegebieden”, aldus de VVSG in een verkiezingsmanifest. Dat meldt De Morgen.

In een memorandum voor de komende verkiezingen vraagt de VVSG dat de Vlaamse regering een moratorium op het ontwikkelen van verkavelingen in “manifest slecht gelegen gebieden”. "Gemeenten willen hieraan meewerken door de slecht gelegen bouwgronden aan te wijzen", schrijft de VVSG. "We willen ook stimuleren dat er in de bestaande kernen en in de nabijheid van goed collectief vervoer op een kwalitatieve wijze wordt verdicht", aldus de VVSG.

 

Bouwmeester

"Nu laat de regering het vrij aan de gemeenten om al dan niet zo'n verbod in te stellen", reageert Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. "Nu vragen de gemeenten dus dat de Vlaamse regering hen uit de wind zet, want ze moeten telkens zelf onderhandelen met hun electoraat en met elke ontwikkelaar over waar er wel of niet verkaveld kan worden. Dus vragen ze duidelijkheid."

Bronnen