Nieuws

Pritzker Prize voor architect Arata Isozaki

11 maart 2019

Arata Isozaki is de winnaar van de Pritzker Prize 2019. Dat meldt Architectenweb.nl. De Japanse architect, stedenbouwkundige en theoreticus krijgt de belangrijkste internationale architectuuronderscheiding onder meer voor het verbinden van oosterse en westerse architectuur in zijn werk. Daarmee heeft de 87-jarige Isozaki de dialoog tussen beide werelddelen bevorderd, meent de jury.

Museum of the Central Academy of Fine Arts in Beijing - Foto: RyouIssei

Isozaki was niet alleen een van de eerste Japanse architecten die buiten zijn eigen land gebouwen ontwierp, hij haalde ook inspiratie over de grenzen en verwerkte deze in zijn werk.

 

Isozaki startte in 1963 zijn eigen bureau, nadat hij eerste voor Kenzo Tange had gewerkt. Zijn vroege werk paste binnen het naoorlogse Japanse modernisme, zij het met een wat conceptuelere benadering waarbij hij zich liet inspireren door historische voorbeelden en stijlelementen uit Europa en de VS.

Later werd zijn werk strenger en classicistischer, om uiteindelijk meer terug te keren naar zijn oorspronkelijke, eclectischer manier van ontwerpen. Zijn gebouwen behoren nooit duidelijk tot een bepaalde architectuurstijl, zelf wil hij daar ook niet van weten. Zo wees hij in de jaren zestig associaties van zijn werk met het metabolisme resoluut af.

“Isozaki bezit een diepe kennis van architectuurhistorie, maar omarmt ook de avant-garde en herhaalt zichzelf nooit. Tot op de dag van vandaag reflecteren zijn gebouwen zijn zoektocht naar een betekenisvolle architectuur, zijn werk tart stilistische categorisaties en hij is altijd fris in zijn benadering”, stelt Tom Pritzker, voorzitter van de Hyatt Foundation, die de prijs uitreikt.