event

ARCHITECT@WORK Kortrijk viert 100° editie en wordt Future-Proof

23 april 2019

Terwijl in Kortrijk XPO al voor de negende keer ARCHITECT@WORK op de agenda staat, breidt het concept internationaal verder uit. Dit jaar trekt het totaalevenement voor het eerst naar Oslo en zijn er extra locaties in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. En ook in eigen land komt er een extra editie. ARCHITECT@WORK zal vanaf 2020 tweejaarlijks Tour & Taxis in Brussel aandoen, afwisselend met de editie in Kortrijk. Dat de eerstvolgende ARCHITECT@WORK – de honderdste al – precies daar doorgaat, waar het allemaal begon, is een fijn toeval.

Beproefd concept blijft

 

Het standenconcept van Creative Fo(u)r bewees de afgelopen jaren zijn sterkte. Daarom blijft het ook in 2019 nagenoeg ongewijzigd. Wel wordt de seminar room – voorheen in een aparte ruimte – geïntegreerd in Hall 4. De succesvolle materialententoonstelling vindt zijn plek in Hall 5. “Zo is er in elke hal veel diversiteit en wordt de opstelling van ARCHITECT@WORK nog evenwichtiger”, zegt Group Exhibition Manager Nathalie Sandra.

 

De organisatoren pakken uit met bijzondere constructies. Belgisch kunstenaar, architect en wetenschapper Francesco Fransera stelt een installatie voor die de biologie en architectuur verbindt. Op basis van de natuur creëerde hij een nieuwe houtstructuur. Het vormt de basis voor een Europees monument, dat in juni wordt onthuld. De maquette zie je al in Kortrijk XPO. Bij Ocean Sole ontdek je dan weer Keniaanse kunst, gemaakt van aangespoelde teenslippers. ARCHITECT@WORK is een totaalbeleving.

(lees verder onder de foto)

Inspirerende seminars

 

Met de verhuis van de seminar room krijgt het kwalitatieve seminarprogramma een prominente aanwezigheid tijdens A@W. Op 9 en 10 mei staan er (inter)nationaal gerenommeerde sprekers op ARCHITECT@WORK. Trendwatcher Herman Konings geeft op 9 mei om 11u het startschot. Hij heeft het over de consument die in digitale tijdens steeds vaker teruggrijpt naar het fysieke, het analoge. Over de uitwijking van stadsmensen naar de landelijke en voorstedelijke gebieden en de impact daarvan op die omgeving. Over de collaboratieve mindset van de millenials in vergelijking met het competitieve van de babyboomers. En natuurlijk over hoe al die trends ook van toepassing zijn op de architectuurwereld. “Het is een verhaal van urbi et urbis, van de stad en voor de stad”, licht Konings toe. “De stad wordt het innovatielab van de wereld. Met de natuur als inspiratie voor innovatie. Ook in de bouwsector is er steeds meer sprake van biofilie: we passen de intelligentie van eeuwenlange natuurlijke evolutie toe op bestaande technieken en producten.”

 

Op donderdag zoomt Els Zijlstra in op duurzame materialen en licht de Nederlandse visionair Thomas Rau toe hoe de consument evolueert van bezitter naar gebruiker en producenten zo aanzet tot een duurzamere aanpak. Nog op donderdag zal het nieuwe boek ‘Eren en Citeren’ van Filip Canfyn in avant-première worden voorgesteld om 18u.

 

Op vrijdag opent architectenvereniging NAV/AiNB met een uiteenzetting over de circulaire trend in de bouwsector. Pieter De Groote schetst: “Het gaat niet enkel over de materialen, maar ook over het polyvalente karakter van gebouwen. Kunnen ze eenvoudig een alternatieve invulling krijgen? Er is duidelijk interesse vanuit de sector zelf. De open call Vlaanderen Circulair leverde een dertigtal ambitieuze projecten op. Als architectenvereniging zien we daarin een belangrijke deeloplossing voor het klimaatprobleem. Laten we een afgeschreven gebouw bekijken als een databank van bruikbare materialen en technieken in plaats van iets waar we vanaf moeten.”

 

Na de middag volgt nog een seminar van sectororganisatie Gorduna en namens BVA/KBKW zal architect Julien De Smedt het hebben over ‘Needs VS. Greed.

Praktische informatie

 

ARCHITECT@WORK Kortrijk vindt plaats op 9 en 10 mei en opent zijn deuren op beide dagen van 10 tot 20u.

Gratis en vlotte toegang dankzij uw voorregistratie met code 15551 via www.architectatwork.be