Nieuws

Oana Bogdan over urban design: 'We hoeven niet het mooiste gebouw ter wereld te maken'

15 juli 2019

Oana Bogdan is architect, pianiste, ex-staatssecretaris van Roemenië en tuk op verandering. De Standaard sprak met haar tijdens een wandeling door Brussel. "We hoeven niet zo ­nodig het mooiste gebouw ter wereld te maken", zegt ze. "Voor ons is de publieke ruimte van groot belang."

Truss - Foto: Jeroen Verrecht

Langs het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek verrijst Truss, een collectieve voorziening naar een ontwerp van BOGDAN & VAN BROECK. Truss wordt een gemeenschapscentrum met een sporthal, twee crèches en een cafetaria. Urban design, noemt ze het. "We hoeven niet zo ­nodig het mooiste gebouw ter wereld te maken. Voor ons is de publieke ruimte van groot belang. Het wordt een passage van Molenbeek naar de stad. Er komt een boksclub, waar mensen van Molenbeek in contact kunnen komen met mensen uit de Europawijk. Elders zou dat niet meteen gebeuren."

 

Volgende tussenstop: Coop, een voormalige maalderij waarin vandaag kleine kmo’s samenwonen. "Het is levendig. Er is altijd activiteit. Ik hoop dat de gebruikers het gebouw goed naar hun hand zetten. Het is niet altijd zoals in de designboekjes. Je ziet hier soms een witte tafel met zwarte stoelen, uit de Ikea dan nog. Van ons mag het. De architectuur is sterk genoeg om ertegen te kunnen."

 

Staatssecretaris

 

Opvallend: Bogdan werkte ook enkele maandan als staatssecretaris ad-interim in Roemenië. "Na protesten moest de regering aftreden. In afwachting van de verkiezingen is er een voorlopige ­regering samengesteld, met mensen uit bedrijven en Europese instellingen. Er waren veel mensen bij uit de diaspora. Velen hadden nog nooit in de politiek gewerkt. Op de Biënnale van Venetië kwam ik in het Roemeens paviljoen de nieuwe minister van Cultuur tegen. Een paar weken later belde ze me of ik staatssecretaris voor Erfgoed wilde worden. Ik heb meteen ja gezegd. Het voelde goed dat ik aan het vechten was voor het algemeen belang."

 

"We hebben een nieuwe wetgevende code voor cultureel erfgoed uitgewerkt. Die zou nu stilaan in werking moeten treden. Tegen de zin van de vorige regering in hebben we het gebied Rosia Montana historisch beschermd. Er is dag en nacht aan gewerkt, zoals je op een architecten­bureau doet om een project in te dienen. Het zou goed zijn als mensen uit de publieke en de private sector eens een tijdje van job zouden ruilen. Ik wist niet dat een administratie zo traag werkt en idiote regeltjes heeft."