Nieuws

Parlementsvoorzitter vreest voor afvoeren betonstop

6 augustus 2019

Wilfried Vandaele (N-VA) mocht aan het begin van de zomer de voorzittersstoel van het Vlaams Parlement overnemen van de opgestapte Kris Van Dijck. Hij stelt zich vragen bij de haalbaarheid van de betonstop. "Nu is de vraag wie het terug op tafel wil leggen en, belangrijker, wie er politiek wil voor betalen", klinkt het. "Niks doen kost ook geld, alleen wordt die kostprijs gespreid tussen verschillende spelers: lokaal, gewestelijk, federaal. In het betonstopverhaal is er maar één overheid die betaalt: de Vlaamse."

Vandaele deed de uitspraken in een ruimer interview met Knack.be (achter betaalmuur), waaruit we hier de relevante passage citeren:

 

Is die betonstop, die de netto-inname van de vrije ruimte herleidt tot nul hectare in 2040, nog haalbaar?
 

Vandaele: Dat is een van de grote uitdagingen voor de regeringsvorming. Voormalig minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft die kar zeer voluntaristisch getrokken. We hebben daar dan ook politiek voor betaald tijdens onderhandelingen. Maar door een samenloop van omstandigheden is dat geflopt (de Raad van State had bezwaren bij de teksten, nvdr.). Nu is de vraag wie het terug op tafel wil leggen en, belangrijker, wie er politiek wil voor betalen.

 

Open VLD heeft zich altijd minder enthousiast getoond.

 

(ontwijkend) Voor sommigen is het eigendomsrecht allesbepalend. In de plannen staat dat we 100 procent van de actuele waarde van bouwgronden zullen vergoeden als die gronden niet meer bebouwd mogen worden. Er zijn ook andere instrumenten, zoals de 'planologische ruil', waarbij je een niet-bebouwbare kavel kan inruilen voor een andere. Maar als één van de mogelijkheden is dat de actuele waarde wordt vergoed, waarom zou je dan nog beroep doen op de rest van het scala?

 

Kan de Vlaamse begroting dat wel aan?

 

Vandaele: Ik vrees dat we een probleem hebben. Niks doen kost ook geld, alleen wordt die kostprijs gespreid tussen verschillende spelers: lokaal, gewestelijk, federaal. In het betonstopverhaal is er maar één overheid die betaalt: de Vlaamse.

 

Dreigt hier een rekeningrijden-scenario, waarbij gepland beleid overboord wordt gekieperd wegens 'geen draagvlak'?

 

Vandaele: Ik vrees ervoor. Hoe goed bedoeld iets ook is, het kan altijd dat je vaststelt dat niemand er meer achter staat.