Nieuws

Oana Bogdan: ‘Verkoop grond niet langer, hij moet geleaset worden aan ­collectieve structuren’

6 januari 2020

'Ik droom even over België in 2029. Net als lucht, water en licht, is grond dan geen privé-eigendom meer', aldus Oana Bogdan (Bogdan & Van Broeck) in De Standaard. 'Er is geen grondspeculatie meer, het woonrecht heeft het recht op grondbezit vervangen.'

"Velen denken dat de woonprijzen een probleem vormt", zegt Oana Bogdan in een bijdrage in De Standaard. "De realiteit is dat de grond een probleem vormt. Ontwikkelaars maken geen winst door goede, kwalitatieve woningen te bouwen, maar door de verkoop van het grondaandeel van de woningen. Het grondbezit bepaalt wie toegang heeft tot welke gebieden en hoe de stad moest groeien."

 

"Ik stel voor dat België geen openbare grond meer verkoopt. Gedaan met grote delen van de stad uit te delen aan particuliere eigenaars, de grond moet geleaset worden aan ­collectieve structuren en mag geen deel meer zijn van de particuliere ­kapitaalmarkt."

 

Wooncoöperaties

"Een wooncoöperatie is zo’n collectieve structuur. Ik zag het principe onlangs in Zürich, een autonome ­organisatie van mensen die zich ­vrijwillig verenigen om samen een woonproject te realiseren en te be­heren. De coöperanten zijn mede­eigenaar door de aankoop van een bepaald aantal aandelen en krijgen zo woonrecht. De huur die ze betalen, wordt berekend tegen kostprijs. Als ze eruit stappen, worden hun aandelen terugbetaald zonder spe­culatieve meerwaarde op de grond. De mensen wonen dus goedkoper, maar hebben op het einde geen meerwaarde."

 

"Wooncoöperaties kunnen ondersteund worden door renteloze staatsleningen. Zij moeten de voorrang krijgen bij het verwerven van bouwrechten op stedelijke gronden of ­patrimonium. Op die manier leiden publieke investeringen tot kwalitatieve projecten. De coöperanten-burgers worden betrokken bij de uitvoering van het stedelijke beleid."