Nieuws

BC materials wint Pioneer Award

5 maart 2020

Op BATIBOUW werden dinsdagavond 3 maart de Belgian Building Awards uitgereikt. De Pioneer Award ging dit jaar naar het Brusselse BC materials, dat grondverzet van stadswerven omzet tot circulaire leembouwmaterialen in een proces van urban mining.

Foto: BC Materials

Het bedrijf werd in oktober 2018 opgericht uit de werking van BC architects & studies. BC materials produceert de leembouwproducten op zijn eigen productiesite, maar biedt het ook als een dienst ter plaatse, op werven dus. Daarvoor heeft het een mobiele productie-unit. De oprichters worden vaak gevraagd te gaan spreken over aardebouw en architectuur, aan binnen- en buitenlandse universiteiten, bij bouwgroepen, verenigingen ...

 

Oordeel van de jury: "Wij zijn het net als vorig jaar, toen Steven Beckers de prijs won, gaan zoeken in de sector van de circulaire bouweconomie. Dat circulair bouwen steeds meer voet aan de grond krijgt in ons land hebben we in grote mate te danken aan innovatieve doeners, personen en organisaties die niet alleen een interessant circulair idee hebben, maar die dat ook weten om te zetten in een valabele business. De architecten van BC architects & studies leerden de meerwaarde erkennen van bouwen met lokale materialen toen ze een bibliotheek mochten bouwen in Afrika. Die kennis die ze daar opbouwden, gingen ze ook gebruiken voor projecten in eigen land. Dat leidde zowaar tot een spin-off, BC materials, die aarde uit Brusselse werven met een mobiel machinepark ombouwt tot leemblokken, leempleister en stampleem die ter plaatse gebruikt kunnen worden. 2019 was een boerenjaar voor het bureau met zijn tentoonstelling The Act of Building in het CIVA in Brussel. Een jaar daarvoor gaven ze het gelijknamige boek uit dat voorgesteld werd op de Biënnale van Venetië."