Nieuws

Euregionale Architectuurprijs voor beste afstudeerproject: 1e & 2e plaats voor België

12 februari 2021

De dertigste editie van de Euregionale Architectuurprijs (EAP) heeft twee Belgische winnaars en een Duitse winnaar opgeleverd. De eerste prijs ging naar Kurvantai Zaitov (UHasselt) voor het project ‘The Ritual Theatre’. De Academy of Architecture in Maastricht geeft op 25 februari een online lezing met de drie winnaars.

Links: The Ritual Theatre - Kurvantai Zaitov (UHasselt). Rechts: Social dwelling in Fléron - Elise Mullens (ULg Liège).

De Euregionale Architectuurprijs is een grensoverschrijdende prijs die jaarlijks wordt georganiseerd door SCHUNCK in Heerlen. De prijs wordt uitgereikt voor de beste afstudeerprojecten van de vijf deelnemende architectuurscholen in de zogeheten Euregio Maas-Rijn. De deelnemende scholen zijn: AAM Maastricht, RWTH Aachen, FH Aachen, ULg Liège en UHasselt. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan ​​van de EAP was de TU Eindhoven uitgenodigd om als eenmalige gast deel te nemen aan de uitreiking. Alle 33 afstudeerprojecten kun je hier bekijken.

 

Eerste prijs - Kurvantai Zaitov (UHasselt)

Zaitov won de eerste prijs (goed voor een bedrag van 2.500 euro) voor zijn afstudeerproject ‘The Ritual Theatre’, waarin hij een nieuw soort begraafplaats voorstelt in een toren die deel uitmaakt van een masterplan voor een oude steengroeve in Maastricht. Volgens de jury sprong het project eruit ‘als het beste poëtische of droomachtige, maar toch actuele project’.

“Het bestaat uit verschillende kamers die elk op hun eigen manier omgaan met de dood en rouw (de koude kamer, het theater, etc.). Aangezien deze kamers verticaal gestapeld zijn en onderling verbonden zijn door middel van complexe doorgangen, kan iedere individuele begrafenisceremonie op een andere manier worden uitgevoerd langs specifieke ruimtes, volgens een uitgekozen volgorde”, zo meldt de jury.

“De jury was onder de indruk van het onderzoek, dat allerlei begrafenisceremonies behandelt, van exotische rituelen tot meer westerse, recentere rituelen. De manier waarop deze rituelen zijn vertaald naar architectuur laat het scherpe bewustzijn van de auteur zien en zijn poëtisch talent om de dood te bevangen. Bovendien is deze voorziening, die is gewijd aan de doden, midden in de stad geplaatst, vlak naast woningen en andere bijbehorende voorzieningen. Daarmee roept het project de vraag op hoe we op ruimtelijke wijze het leven en de dood kunnen scheiden. Of: hoe we de dood juist integreren in onze dagelijkse levens, een vraag die de huidige gezondheidscrisis op brute wijze aan ons heeft opgedrongen."

 

Tweede prijs - Elise Mullens (ULg Liège)

De tweede prijs (á 1.250 euro) was voor Elise Mullens (ULg Liège), voor haar project ‘Social dwelling in Fléron’. Het project start vanuit de vraag hoe de kleine plaats Fléron, ten zuidoosten van Luik, verdicht kan worden. De jury beschouwt dit als één van de beste ‘aanpak’-projecten die ze heeft gezien.

“Het programma bestaat uit het opnieuw leven inblazen van een blok sociale huurwoningen door een nieuwe bovenverdieping, een passage en terrassen toe te voegen. De auteur introduceert een zeer interessante combinatie van verschillende formaten en soorten woningen en maakt gezamenlijke ruimtes op alle verdiepingen van het gebouw."

 

Derde plek - Marie Enders (RWTH Aachen)

Het brons ging naar Marie Enders (RWTH Aachen)  voor haar project ‘Third Place Trinkhalle’. Enders verrichtte een uitgebreide studie is naar de Trinkhalle, een kleine hoekwinkel en een veelvoorkomend fenomeen in het Ruhrgebied. “Ze analyseert de Trinkhalle vanuit een historisch, sociaal-cultureel, typologisch en architecturaal perspectief en documenteert de verschillende voorwaarden voor een Trinkhalle”, meldt de jury.

“De jury vindt dat dit project ertussenuit springt met zijn op onderzoek gebaseerde aanpak. De hoogwaardige tekeningen, de verfijnde tekst en de fotografie ondersteunen de overweldigende algemene grafische kwaliteit van het project.”

Third Place Trinkhalle - Marie Enders