Architectuur

Deel Brussels KBC-gebouw ruimt plaats voor stad in de stad

10 november 2016

Na zeventien jaar gaat een van de KBC-gebouwen langs de Brusselse Havenlaan tegen de vlakte. Een generatie van jonge architecten neemt het roer in handen, meldt De Standaard.

Zo’n dertig bureaus dongen mee naar de opdracht om een nieuw wooncomplex te ontwerpen. De uitslag wijst op een trendbreuk. De opdracht gaat naar Office Kersten Geers David Van Severen. Een jongere generatie komt mee aan zet in de hoofdstad, klinkt het. Open architectuurwedstrijden spelen hier een belangrijke rol.

 

Office creëert een open stad in de stad. Rond een grote collectieve binnentuin schikken ze drie woontorens en een lange, lage strook. De torens liggen langs het Kanaal, de strip meer naar achter. Ze krijgen elk een ander volume, een gevarieerde gevel en een unieke uitstraling.

 

Brussels bouwmeester Kristiaan Borret vindt het project een aanwinst voor de Kanaalzone. ‘De kwaliteit van de publieke ruimte gaat er sterk op vooruit. De voorzijde is markant, het project is juist ingepast in het achterliggende stadsweefsel en de buurt heeft een open doorsteek naar het toekomstig park op de kaaien.’

 

Beeld: Office/Firket/Smets