Architectuur

Nieuw EU-gebouw in Brussel: reusachtig ei en ramen uit 28 landen

12 december 2016

De Europese wijk in Brussel heeft er een nieuw opvallend gebouw bij. Het complex met een eivormige constructie binnenin zal vanaf volgend jaar worden gebruikt voor Europese toppen. Het gebouw is milieuvriendelijk, en is volgens de Belgische architect Philippe Samyn een symbool voor de unie die het continent moet blijven verenigen.

In 2004 beslisten de EU-leiders om een nieuw gebouw op poten te zetten: het zogenoemde Europagebouw. Dat wordt de hoofdzetel van de Europese Raad en de Raad van de EU. Ook de EU-toppen, multilaterale toppen en ministeriële bijeenkomsten zullen er worden gehouden, aldus VRT Nieuws

 

Vorige week werd het gebouw officieel voorgesteld. Het complex valt vooral op door de eivormige constructie - of reusachtige lamp - binnenin. De vergaderzalen zijn bovendien erg kleurrijk.

 

De twee buitengevels zijn gemaakt van 3.750 gerecycleerde houten ramen die uit de 28 lidstaten van de EU komen. 28, want op dat moment was nog niet duidelijk dat er een brexit zou komen.

 

Reactie op woede

 

Met het gebouw hoopt de EU vrolijkheid naar voren te brengen, als ‘reactie op de toenemende populistische woede jegens Brussel’, meldt Elsevier. Volgens de architect moet het pand ook de transparantie van Brussel weerspiegelen.

 

Foto: Samyn and Partners