Nieuws

Bouwmeester: ‘Geen toekomst voor artificiële spooksteden'

2 januari 2017

Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck gelooft niet in mega-shoppingcentra aan de rand van de stad, vertelt hij aan BRUZZ. “Het getuigt van veel wereldvreemdheid om aparte tempels te gaan bouwen die om 19 uur op slot gaan. Disney-achtige centra zijn na één dag opgebrand. De stad, dát is het beste winkelcentrum ter wereld."

Van Broeck zou uitgenodigd worden door Uplace om het project te bekijken en te evalueren, maar over het bredere fenomeen van grote winkelcentra aan de rand van een stad heeft de Brusselse architect een uitgesproken mening.

 

“We moeten ons afvragen wat de werkelijke aantrekkingswaarde is van centra zoals Uplace. Ik zie er niet meer in dan Disney-achtige gimmicks: leuk voor één dag, maar daarna is het al opgebrand”, aldus Van Broeck.

 

“Het zijn spooksteden die om 19 uur toegaan. Het getuigt van wereldvreemdheid dat je een aparte tempel gaat bouwen om te gaan winkelen en die laat concurreren met de binnenstad, waar mensen elkaar tenminste nog tegenkomen, waar nog een culturele kruisbestuiving kan plaatsvinden.”

 

Voor Van Broeck is de stad het beste winkelcentrum ter wereld. En niet alleen door de architecturale pracht. Ook de hang naar kleinschaligheid - met de nadruk op service en kwaliteit - wint volgens de bouwmeester steeds meer aan belang.