Innovatie

Hedendaagse glasramen voor de kerk van Bousval

9 januari 2017

In de Saint-Barthélemy kerk te Bousval in Waals-Brabant zijn tien nieuwe glasramen te bewonderen. De nieuwe glasramen zijn zowel modern op artistiek als op technisch gebied.

Bijzondere kleurenpracht

 

Nicole Verhaeghe de Naeyer heeft haar talent ten dienste gesteld van de kerk waar ze een warme band mee heeft. Hoewel de opdrachtgevers eerst de intentie hadden de creatie toe te vertrouwen aan een kunstenaar buiten het dorp, zijn het uiteindelijk haar werken geworden waardoor het licht invalt in het gebouw. In de ontwerpen van Verhaeghe de Naeyer zien we zowel de inspiratie van haar christelijke geloof als van Kandinsky. Wanneer we terugdenken aan de oude, versleten glasramen uit de 19e eeuw zonder artistieke waarde, is dit een echte wederopstanding voor de Saint-Barthélemy kerk.

 

De kunstenaar, die zichzelf in alle bescheidenheid omschrijft als 'colorist die niet kan tekenen' is zelf onder de indruk van het resultaat. "Het is echt ongelofelijk omdat mijn pastelschetsen klein waren en nu is het licht en groots geworden. De glasramen zijn ook even goed zichtbaar langs buiten als langs binnen, wat niet vanzelfsprekend is." Dit is ook een eerbetoon aan twee personen die dit mirakel hebben mogelijk gemaakt: haar tekenleraar Yvonne Cattier die haar heeft gestimuleerd om het project op te pakken, en Anatoly Stolnikoff, wiens technische adviezen toegelaten hebben om dit knappe resultaat te bereiken.

 

Nieuwe technologie

 

Anatoly Stolnikoff is een monumentaal kunstenaar. Na een eerste succesvolle samenwerking met Saint-Gobain Glass (een balustrade van 25 meter met glazen handen voor het Musée des Arts anciens van Namen) leverde hij nu een grote bijdrage aan het overbrengen van de kleine pastelschetsen naar glasramen die werden gerealiseerd met de meest recente technologie. Elk glasraam is uitgevoerd in één productiestap met een speciale printer die het email rechtstreeks op het glas aanbrengt zoals een inkjetprinter, voor het geheel wordt gebakken. Dit procédé verfijnen heeft veel tijd gevraagd. Maar met de nodige fijnregeling is het resultaat, dat aanvankelijk teleurstellend was, zeer bevredigend geworden. De samenwerking tussen Anatoly Stolnikoff en Ivo Smets, verantwoordelijke voor dit project bij Saint-Gobain Glass, was een verrijkende ervaring voor alle partijen.

Nuttige links