Nieuws

Mobiel de inhoudingsplicht checken

9 mei 2017

Moet uw professionele bouwheer inhouden op de factuur van de aannemer?

Vóór uw professionele bouwheer de factuur betaalt van een aannemer moet eerst gecheckt worden of die geen fiscale of sociale schulden heeft. Is dat immers zo, dan mag de factuur niet volledig betaald worden, maar moet een stuk ervan doorgestort worden naar de RSZ en/of de fiscus. Zo niet kan de fiscus en/of de RSZ nadien bij uw professionele bouwheer een deel van die schulden opeisen. U als architect heeft informatieverplichting t.o.v. uw bouwheer. Indien u uw bouwheer hier niet over geïnformeerd hebt, kan uw bouwheer zich mogelijks voor deze boete tot u richten.

 

Voortaan mobiel te checken!

Het checken van eventuele schulden kan voortaan via http://www.checkinhoudingsplicht.be . Deze check kunt u van nu af aan eenvoudig via uw smartphone of tablet doen.

 

Concreet. U geeft het ondernemingsnummer in en klikt vervolgens op ‘check’. U krijgt dan meteen een melding of er schulden zijn of niet. Maak het best een ‘screenshot’ van het scherm van uw smartphone waarop de bevestiging te zien is zodat u dit nadien kunt bewijzen. Deze vermeldt ook de datum en het uur. Op de website staat uitgelegd hoe u dat screenshot kunt bewaren.