Het beroep van de architect

Starten als architect… informeer u goed

NAV • 8 augustus 2016

U zou graag architect worden? Informeer u goed vooraleer u definitief deze keuze maakt. Het beroep van architect is immers meer dan enkel 'design' en 'creativiteit'. Het is eveneens een administratieve job met heel wat technische know how.

U bent gediplomeerd architect na 5 jaar studie. Na 2 jaar stage kunt u effectief als architect bouwwerken realiseren. En dan dient u ook in de Orde van Architecten te zijn ingeschreven.

 

Brede waaier aan mogelijkheden

 

U kunt het beroep van architect uitoefenen als individu maar ook samenwerken met andere architecten of als medewerker in een groter architectenbureau aan de slag gaan. Op vlak van sociaal statuut hebt u eveneens verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor het zelfstandig, loontrekkend of ambtenarenstatuut.

Uw architectendiploma heeft veel mogelijkheden. Veel te vaak wil iedereen 'zelfstandig individueel architect' worden. U hebt meer kansen. U kan bijvoorbeeld vennoot worden, zelfstandig medewerker worden in een kantoor maar ook werken op een stedenbouwkundige dienst van een gemeente, werken in een bouwbedrijf of gewoonweg vertegenwoordiger zijn in bouwmaterialen.

Gratis SBB startersgids voor de architect

 

SBB accountants & adviseurs stelt, als structurele partner van NAV, een gratis startersgids ter beschikking met alle fiscale info op maat voor (starters)architecten.

Met o.a. steunmaatregelen voor starters, al dan niet btw-plichtig als architect?, personenbelasting, kies je voor een vennootschap of een eenmanszaak, ...
 

Bestel hier een gratis exemplaar of download de digitale versie van de SBB startersgids.

 

Info voor het starten van uw eigen zaak

 

U wil een eigen zaak starten. U hebt de motivatie en de inspiratie, maar u zoekt naar antwoorden. U wil advies en misschien wel coaching. UNIZO ontwikkelde voor starters een breed pakket aan ondersteuning en begeleiding.

 

Vragen en antwoorden

 

Klik hier voor alle FAQ's.

 

NAV Kick Off magazine | aug 2016

 

Het jaarlijks Kick Off magazine bundelt alle info die u móet weten om vlot uit de startblokken te schieten als stagiair.

Tijdens de Kick Off Days for Architects gaan we dieper in op deze issues.

 

Startende stagiairs krijgen het magazine gratis in de bus*.

 

* Nieuwe editie verschijnt in augustus 2017.

Nuttige links
Orde van Architecten

Vooraleer als volwaardig architect aan de slag te gaan, dient u een stage te volbrengen. Bovendien dient u als actief architect ingeschreven te zijn op de 'tabel' van de Orde van Architecten.

Protect

De verzekeringsmaatschappij Protect is specialist en marktleider in het verzekeren van de professionele aansprakelijkheid van ontwerpers in België. Ook starters dienen een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen.

SBB

Als zelfstandig architect zal u straks te maken krijgen met facturen, boekhouding, fiscaliteit, BTW... Belangrijke aspecten waarvoor u best te rade gaat bij professionals. Met 26 kantoren en 285 medewerkers bent u als startend architect er van harte welkom. Ze hebben ook een specifieke startersdienst en verschillende brochures die u op weg zullen helpen.

Unizo

Indien u als startend architect kiest voor een zelfstandig statuut dan laat u best UNIZO niet links liggen. Op hun website www.unizo.be vindt u heel wat informatie als het om starten aankomt. UNIZO organiseert jaarlijks de succesvolle startersdag waar u van harte welkom bent.

Zenito

Als starter is uw sociaal statuut van groot belang. Een zelfstandig architect kan immers ook ziek worden. ZENITO heeft een specifieke adviseur voor vrije beroepers: vrijberoep@zenito.be