© Xaveer De Geyter Architects

Projectbezoek

Multifunctioneel stadsgebouw in de Oude Dokken

Vr 27 september 2019
Gent

In de Oude Dokken, langs de Schipperskaai, verrijst het Stadsgebouw. Een gebouw met een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal.
De school zal functioneren volgens het principe van de 'Brede School'. Dat wil zeggen dat organisaties uit verschillende sectoren (zoals sport of jeugdwerking) er gebruik van kunnen maken.

 

Door de constructie aan de kant van de Koopvaardijlaan bijzonder compact te houden, ontstaat er aan de zijde van het water plaats voor een grote ‘groene buitenkamer’, een enorme pergola waar verschillende buitenruimtes worden gestapeld. Een speellint loopt door het ontwerp heen, en sluit perfect aan op het woonproject en het buurtpark waaraan het stadsgebouw grenst.
Ook liggen de ambities op het vlak van duurzaamheid en energievoorziening hoog in de Oude Dokken. Het Stadsgebouw is opgevat als een passiefgebouw.

 

Het is een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects (XDGA). Voor deze opdracht vormde XDGA een tijdelijke vereniging met het studiebureau Ney & Partners en het studiebureau Boydens. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent is gedelegeerd bouwheer.
 

Omwille van de weldoordachte visie is het Stadsgebouw geselecteerd als een voorbeeldproject voor multifunctionele scholenbouw door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.
 

Deze activiteit kadert binnen het gesubsidieerd project ‘Ruimtelijk Rendement’ door het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.

terug naar overzicht

Programma

13u00

Ontvangst

13u30

Verwelkoming door NAV en Schüco

14u00

Inhoudelijke toelichting project

Projectverantwoordelijke sogent Chloë Raemdonck

14u20

Melopee, een twee-eenheid voor de Oude Dokken

Melopee is een twee-eenheid van open en gesloten, staal en beton.
Hoe is het compact gebouw met een groene buitenkamer tot stand gekomen? Hoe maakt de school en de sporthal verbinding met de buurt? Wat zijn de uitdagingen tijdens ontwerp en uitvoering geweest?

ir.-architect Willem Van Besien - Xaveer De Geyter Architects

14u45

Het samenspel tussen ontwerp en uitvoering - Aluminium gevels

Belangrijk in een ontwerp is de betrokkenheid bij de ontwikkeling van de gevelstudies, reeds bij aanvang van het ontwerp. Hierdoor wordt de gelegenheid gecreëerd een optimalisatie van de producten en systemen te realiseren. Het resultaat is een perfecte balans van eisen, esthetiek en uitvoering.

Senior Architect Project Manager Frans Van Rompaey - Schüco

15u00

Vragenronde

15u30

Projectbezoek

17u00

Netwerkmoment

18u00

Einde

Praktisch

Data & locatie

Vr 27 september 2019: Gent
Kompasplein. (GPS: Koopvaardijlaan 142, 9000 Gent)

Tijdstip

Ontvangst om 13.00u, einde voorzien om 18.00u.

Genodigden

Dit projectbezoek is exclusief voor NAV-leden.

Deelnameprijs

De activiteit is gratis en exclusief voor NAV-leden.

Vooraf inschrijven is verplicht.
Let wel, het aantal inschrijvingen is beperkt tot 40 deelnemers en maximaal 1 persoon per kantoor. Gezien het beperkte aantal plaatsen, rekenen we bij inschrijving dan ook op uw effectieve aanwezigheid. Bij ongemelde afwezigheid rekenen wij € 25 aan.

Meer info

NAV, Willebroekkaai 37, 1000 Brussel
Tel. 02 212 26 99
info@nav.be

Permanente vorming

Voor EPB-verslaggevers

De sessie werd goedgekeurd door de erkenningscommissie het Vlaams Energieagentschap. De commissie kende 0:30 u permanente vorming toe aan deze vormingsactiviteit.
Let op: Deze sessie komt enkel in aanmerking als permanente vorming als u bij uw inschrijving uw rijksregisternummer noteert. Later kan uw rijksregisternummer niet meer toegevoegd worden en komt deze sessie bijgevolg niet in aanmerking als permanente vorming bij het VEA.


Hebt u vragen over de verplichte permanente vorming voor architecten of EPB-verslaggevers? Vind hier meer informatie

Met de steun van: