© dmvA architecten, fotograaf Marc Soubron

Infosessie

Rondetafel: Hoe kunnen we de samenwerking bij circulair bouwen stimuleren?

Di 8 maart 2022
Aalst
Hogeschool Odisee

Een circulaire economie waar gestreefd wordt naar een duurzaam beheer van bouwmaterialen en producten grijpt onder andere in op de structuur van de bouwketen, er ontstaan nieuwe marktspelers en nieuwe businessmodellen. Vakoverschrijdende samenwerking is dan ook noodzakelijk. Tijdens een rondetafelgesprek gaan NAV en Vlaamse Confederatie Bouw op zoek naar hoe we die samenwerking kunnen stimuleren in het circulaire bouwproces. Wat wordt er verwacht van elk lid binnen het bouwteam? Welke rol moet de architect en de aannemer op zich nemen? Zijn er extra profielen noodzakelijk? In welke fase komt wie aan bod?  

 

Daarnaast gaan er vaak waardevolle en schaarse materialen verloren. Bruikbare materialen bij afbraak worden niet opnieuw in de waardeketen opgenomen bij gebrek aan oordeelkundig advies of gebruik. Samen met de panelleden werpen we enkele suggesties op om in de praktijk de matching van materialen en de juiste toepassing ervan te bevorderen. 

 

Aansluitend op het panelgesprek kan je in de praktijk kennismaken met circulaire  bouwoplossingen. Breng een bezoekje aan een mobiele unit bestaande uit 45 te ontdekken maquettes. Er worden verschillende circulaire vloer-, dak- en gevelopbouwen gedemonstreerd die als alternatief kunnen dienen voor de courante praktijk. 

 

Opgelet! Dit is een COVID SAFE event. Toegang wordt enkel verleend op vertoon van een CST en je identiteitskaart. Daarna blijft een mondmasker verplicht.

 

Dit panelgesprek kadert binnen het Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw

terug naar overzicht

Programma

16u00

Ontvangst

16u15

Inleiding

16u20

Rondetafelgesprek: Hoe kunnen we (de samenwerking bij) circulair bouwen stimuleren?

Wat zijn interessante pistes om de samenwerking tussen architect en aannemer in het circulaire bouwproces te stimuleren en te verbeteren? We bespreken het met onze genodigden:

Hoofd labo duurzame en circulaire oplossingen – Jeroen Vrijders, WTCB
Architect – Pieter D’haeseleer, BAST architects & engineers
Architect – Kris Blykers, Blieberg
Aannemer – Teun De Preeuw, Ecoverbo
Aannemer – An Parewyck, ICS Bouwservice bv
Opdrachtgever – Catherine Vangilbergen, Van Roey Vastgoed
Transition Researcher – Wim Debacker, VITO
Moderator – Rik Neven, Palindroom

17u50

Werkagenda circulair bouwen

18u00

Voorstelling mobiele unit

Business Developer Stijn Dauwe van Odisee geeft een woordje uitleg bij de mobiele unit die meer dan 45 maquettes huishoudt.

18u10

Bezoek mobiele unit + netwerkmoment met een hapje en drankje

Na de toelichting van Business Developer Stijn Dauwe krijg je de mogelijkheid om de mobiele unit te bezoeken en de circulaire materialen zelf te ontdekken.

Tijdens het aansluitend netwerkmoment kan je kennismaken met enkele aannemers (uit jouw buurt). Leg interessante contacten en geniet terwijl van een hapje en een drankje.

20u00

Einde

Praktisch

Data & locatie

Di 8 maart 2022: Aalst
Hogeschool Odisee, Kwalestraat 154, 9320 Aalst

Genodigden

Deze activiteit is voor alle deelnemers van het lerend netwerk Atelier Circulair van NAV en Vlaamse Confederatie Bouw. NAV-leden die niet deelnamen aan het lerend netwerk, maar interesse hebben in circulair bouwen zijn ook welkom.

Deelnameprijs

Deze activiteit wordt gratis aangeboden door de partners Reynaers Aluminium, Deceuninck PVC, Gyproc, Sto, Wienerberger en Eurabo.

Meer info

Dit is een COVID SAFE event. Toegang wordt enkel verleend op vertoon van een CST en je identiteitskaart. Daarna blijft een mondmasker verplicht.

Met de steun van: