© Filip Durjardin

Projectbezoek

Tour & Taxis (Gare Maritime)

Wo 19 oktober 2022
Brussel

We nemen je mee achter de schermen van de steeds veranderende site van Tour & Taxis.

 

We spreken af aan het Koninklijk Pakhuis waar we meteen ook kennismaken met de enorme site en zijn geschiedenis en toekomst. Welke functie vervulde de site en welke projecten staan er nog op het programma? 

 

Na het Koninklijk Pakhuis gaan we op ontdekking in de Sheds waar we de gewelfde kelders bewonderen. Daarna stappen we door naar Maison de la Poste. In het begin van de 20ste eeuw deed dit gebouw dienst als administratief centrum van Tour & Taxis en later als postkantoor. 

 

We besteden vervolgens bijzondere aandacht aan het monumentale en adembenemende Gare Maritime. Het voormalige goederenstation onderging na jaren van leegstand een ingrijpende renovatie en ontpopte zich tot een indrukwekkende binnenruimte voor evenementen, winkels en kantoren. De gigantische hallen zijn maar liefst 175 meter diep en rusten op ranke gietijzeren pilaren met art-nouveau-elementen.

 

We sluiten af bij het gebouw van de Vlaamse Gemeenschap, het gebouw van Leefmilieu Brussel en kijken naar de ontwikkeling van het park op de site. 

 

Na de rondleiding drinken we samen nog een glas en genieten we van enkele verfijnde hapjes. 

 

Dit bezoek kadert in het project Ruimtelijk Rendement met steun van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.

terug naar overzicht

Programma

14u00

Ontvangst

14u30

Rondleiding

Houd er rekening mee dat we de site te voet bezoeken (duur: 2,5 uur). Gepast schoeisel en een regenjas bij regenweer zijn aan te raden!

17u00

Netwerkmoment met hapje en drankje

18u30

Einde

Praktisch

Data & locatie

Wo 19 oktober 2022: Brussel
Havenlaan 86C, 1000 Brussel

Genodigden

Deze activiteit is exclusief voor NAV-leden.

Deelnameprijs

Gratis aangeboden door de steun van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid en onze partners Renson en Deschacht.

Met de steun van: