Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem bezitten een bijzonder opvallend en kleurrijk modernistisch erfgoed!
Beide westelijk, excentrisch gelegen wijken werden aangelegd door Victor Besme als een visuele promenade, gepland tussen 1861 en 1891. Ze waren een verlengstuk van de Leopold II-as, bekroond door de dominante aanwezigheid van de basiliek van het Heilig Hart als oriëntatiepunt. De grote ontwikkelingen volgden in de 20e eeuw - in het interbellum en vooral na de Tweede Wereldoorlog wanneer villa’s, bel-etages met individuele garages de nieuwe woonstijl worden van de middenklasse.
- De wandeling start in de de Villegaslaan met de tentoonstelling over het ‘Speels Modernisme’ van de architecten Raoul J. Brunswyck & Odon Wathelet in de voormalige kantoren van deze architecten. Ze waren actief tussen 1950 en 1970 en drukten hun stempel op de wijk met een gedurfde, ludieke en tactiele architectuur, een weerspiegeling van de tijdsgeest van de Expo ’58.
- Ook architect Antoine Pompe, sterk geïnspireerd door de toenmalige Engelse architecten, bouwde hier twee merkwaardige woningen met een synthese tussen vormen, ruimtelijkheid, materialiteit en expressie.
- We ontdekken eveneens het oeuvre van architect Jean Delhaye die in zijn handboek ‘Appartement d’Aujourd’hui’, de bouwpromotoren-architectuur hekelde. Zelf zocht hij, als leerling van Victor Horta, naar een eenheid in de compositie van zijn appartementsgebouwen.
- We eindigen de wandeling met de belangrijkste sociale woonwijk La Cité Moderne, de ruggengraat van de Belgische moderne architectuur, een ontwerp van architect Victor Bourgeois uit 1922.
Deze activiteit is een regionale organisatie van NAV Vlaams-Brabrant & Brussel.
Fotocredits: © brunswyck-wathelet.brussels (boven en tweede foto rechts), © Philippe Debroe (eerste foto rechts)
