© Luis Bartolom√© Marcos, Wikimedia

Colloquium

As Found: Experiments in Preservation - win een ticket

Di 5 september 2023 tot
Do 7 september 2023
Hasselt en Antwerpen

Dit internationale colloquium van het Vlaams Architectuurinstituut focust op ingrepen in de bestaande omgeving, of ‘as found architecture’. Verwacht je aan meer dan zestig lezingen, debatten en presentaties van academici, docenten en architecten over het hergebruik van bestaande gebouwen.

 

Win een ticket

NAV mag 3 tickets weggeven. Wil jij erbij zijn? Stuur het antwoord op de wedstrijdvraag naar info@nav.be

 

Hoe heet het gebouw dat je op de foto hiernaast (linkje voor mobiele toestellen) ziet?

 • Het Steen
 • Gare Maritime
 • Z33

 

Keynote sprekers

Twee keynote sprekers zetten de toon voor het programma. Markus Berger is programmaleider van de masteropleiding Adaptive Reuse aan de Rhode Island School of Design. Hij bespreekt de ecologische, economische, sociale en esthetische impact van een ‘reparatie-cultuur’. Thordis Arrhenius is architect en docent aan het Royal Institute of Technology in Stockholm. Zij focust op betekenis en betekenisverandering van erfgoed doorheen de tijd.  

 

Programma

Het openingsevenement van het colloquium vindt plaats op 5 september 2023 in DE SINGEL in Antwerpen, op de locatie van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Dit evenement omvat een bezoek aan de tentoonstelling Gevonden architectuur en een openingslezing door Anne Lacaton.

 

De daaropvolgende twee dagen, 6 & 7 september 2023, vinden plaats in Hasselt, in een voormalige gevangenis die is omgebouwd voor de rechtenfaculteit van de Universiteit Hasselt.

 

Het programma valt uiteen in vier overkoepelende onderwerpen:

 1. Architecturale experimenten om in te grijpen in gevonden architectuur
  Deze sessie onderzoekt experimentele ruimtelijke strategieën voor bestaand gebruik. Hoe verhoudt het interieur zich tot de buitenruimte? Wat is het belang van leegte? En welke rol speelt verwijdering als het gaat over het behoud van erfgoed? We zoeken naar nieuwe benaderingen om conventionele praktijken ter discussie te stellen en presenteren een reeks experimenten.  
 2. De vertaling van gevonden architectuur: verhalen en betekenis
  De herinrichting van historische sites verandert de oorspronkelijke betekenis en introduceert nieuwe verhalen. Architecten treden in dialoog met het verleden. Je zou hen kunnen beschouwen als vertalers, die de betekenis van een bestaand gebouw overbrengen op een nieuw ontwerp. Hoe documenteren en beveiligen we de immateriële dimensie van een gebouw? Welke waarden hanteren we daarbij? En hoe gaan we om met de controversiële geschiedenis van een site?  
 3. ‘As Used’: de verduurzaming van het bestaande gebruik
  Historische gebouwen zijn betaalbaar en veranderlijk, maar verliezen die twee kenmerken tijdens de transformatie ervan. Hoe behouden we ook na de transformatie de mogelijkheid tot aanpassing? En welke strategieën hebben we nodig om de waarde voor de lokale gemeenschap te vrijwaren? In deze sessie verkennen we alle vormen van bestaand gebruik, van verzet tot formele betrokkenheid.  
 4. Hergebruik in het onderwijs – onderwijs hergebruikt 
  In deze sessie onderzoeken we hoe het architectuuronderwijs hergebruik en duurzaamheid omarmde de afgelopen jaren. We gaan dieper in op pedagogische methoden voor de lezing van de gebouwde omgeving. Hoe beïnvloeden bestaande kaders en structuren de vorming van het curriculum en onderwijsproces?

terug naar overzicht