© Silvie Bonne

Lezing

Op zoek naar een inclusieve stad

Ma 20 november 2023
Brussel
KBR
Ma 18 december 2023
Brussel
KBR

NAV heeft als missie om architecten te helpen hun stempel op de wereld te drukken. Maar wie zijn die architecten, welke stempel helpen we te drukken en over welke wereld spreken we? Prangende vragen, want we willen er zijn voor álle architecten zodat zij op hun beurt kunnen ontwerpen en bouwen voor iedereen. Daarom startten we een project op waarin we de belofte maken om bij elk vraagstuk aandacht te hebben voor gender en diversiteit. We gingen aan de slag en richtten onder andere een werkgroep 'vrouwen in architectuur' op, gingen in gesprek met architecten met een interessante visie op inclusief ontwerpen en werkten inclusieve communicatierichtlijnen uit.

 

Afgelopen jaar gaf ons nieuwe inzichten en inspiratie. En dat delen we graag aan de hand van lezingen waarin we jullie onderdompelen in enkele diversiteitsvraagstukken van de sector. Dit najaar gaan we op zoek naar de betekenis van inclusiviteit in de stedenbouwkundige context.

 

De lezing heeft als doel om je blik te verruimen, je te inspireren, je aan het denken te zetten. 

 

Publicatie: De inclusieve stad

Iedere bezoeker van de lezing krijgt ook dit inspirerend naslagwerk cadeau.

 

© Foto: Silvie Bonne 

terug naar overzicht

Programma

18u30

Ontvangst met broodjes

19u00

Het heden

Hoe zijn belangrijke verschillen tussen het gebruik van de publieke ruimte door mannen versus vrouwen gegroeid? Hoe kristalliseren deze historisch verschillen zich in de publieke ruimte? Op welke manier interfereren leeftijd, religie, etniciteit en gezondheidstoestand daarmee? Hoe kunnen we een vreedzame toe-eigening van de publieke ruimte en publieke interieurs door diverse gebruikers faciliteren?

prof. dr. ir.arch. Els De Vos, U Antwerpen

19u45

De toekomst

Over toekomstbestendige steden die rekening houden met de natuur, met de levensfasen van mensen - van kinderen tot gepensioneerden, met verschillende generaties en culturen, met gender, sociale klasse en kwetsbaarheid.

arch. Oana Bogdan, &bogdan

20u30

Dialoog & vragenronde

21u00

Netwerkmoment met receptie

Praktisch

Data & locatie

Ma 20 november 2023: Brussel
KBR, Kunstberg 28, 1000 Brussel

 

Ma 18 december 2023: Brussel
KBR, Kunstberg 28, 1000 Brussel

Tijdstip

Ontvangst met broodjes om 18u30. Start lezing om 19u00 stipt.

Genodigden

Deze lezing is exclusief voor NAV-leden.

Deelnameprijs

Deze lezing is inbegrepen in het NAV-lidmaatschap.