© SKY district - Vastgoedgroep Degroote

Werfbezoek

De rol van prefabbeton in de transformatie van Oostende

Do 19 oktober 2023
Oostende
De Cierk

De skyline van Oostende ondergaat een opmerkelijke transformatie. Monotone blokken zijn uit de gratie gevallen en maken plaats voor projecten met verschillende bouwhoogtes en functies. Wat wel behouden blijft? Het fraaie uitzicht, en de frisse zeelucht natuurlijk.


Samen met FEBE brengen we een bezoekje aan enkele grote werven en gaan we dieper in op de rol van prefabbeton.

 

O'SEA

Deze splinternieuwe buurt huisvest groot, klein, jong en oud. Het complex bestaat uit honderden wooneenheden: van assistentiewoningen over appartementen en studio's tot meergezinswoningen. Daarnaast is er ruimte voor kinderopvang, horeca, handel, een binnentuin ... 

 

De bouw bestaat uit meerdere fasen, waarvan fase vier momenteel in uitvoering is. Bijzonder is dat voor elke fase een verschillende uitvoeringstechniek en toepassing van prefabbeton gebruikt werd. Tijdens ons bezoek hebben we het over deze uitvoeringsmethoden en hun voor- en nadelen. Heeft de uitvoeringsmethode een eerder positieve of negatieve invloed op het uitzicht van de gevel? Hoe ging de architect met de voegen om en werden deze in het voegwerk van het metselwerk geïntegreerd?

 

TROON 17

TROON 17, gelegen aan de zeedijk, bevindt zich op het kruispunt van het rijke koninklijke verleden en het bruisende heden van Oostende. Het woonproject illustreert hoe een unieke locatie, architectuur en respect voor historische waarden naadloos kunnen samenvloeien.

 

Het appartementencomplex bestaat uit twee ondergrondse en dertien bovengrondse bouwlagen. Voor de bouw wordt sterk ingezet op prefabbeton met een pionnenstructuur in dubbele wanden. De buitengevel van de hoogbouw van 14 verdiepingen wordt voorzien van gevelbanden in architectonisch beton. Gezien de complexe architectuur en achterliggende structuur werd hier geopteerd om de gevelbanden deels in namontage te plaatsen (koud aangestort of met thermische onderbrekingen), naar regelbaarheid en oplijning van de elementen toe.

 

SKY district 

SKY District is een nieuwe stadsontwikkeling op de site van de voormalige hotelschool in Oostende. De stadsvernieuwing zet in op duurzaamheid, onder andere met hergebruik van regenwater, vloerverwarming en de installatie van groendaken op de luifels. Verder is dit het eerste residentiële project dat aangesloten wordt op het warmtenet van Oostende.

 

De ontwikkeling laat zich opmerken door twee markante torens die verbonden zijn door een plint met kantoren, winkels en horeca. De geveldelen en balkons zijn in architectonisch beton. Leuk weetje: SKY Tower One wordt bekroond door een exclusieve bar op 90 meter hoogte en wij brengen een bezoekje! 

 

The Waves 

The Waves heeft een bijzondere locatie. Aan de achterzijde geniet je van een uniek uitzicht op de omgeving van de Wellington Golf Course, terwijl je aan de voorkant een glimp van de zee opvangt.

 

Het uitzicht van het project wordt sterk bepaald door de uitgestrekte, golvende terrassen van architectonisch beton. De drie eerste fasen zijn voltooid, fase vier is in uitvoering. Ideaal om uitvoering en resultaat samen te bekijken.

 

Foto's: FEBE

 

Veiligheidsschoenen en helm zijn verplicht.

terug naar overzicht

Programma

13u00

Ontvangst

We spreken af in De Cierk, een aangename fish, food & meet market op Oosteroever.

13u30

Presentatie

Aan de hand van een korte presentatie krijg je een eerste inleiding in de projecten.

Vincent Termote, Loveld

14u15

Vertrek bus & bezoek projecten

We vertrekken samen met de bus en maken een stop bij ieder project. We stappen telkens uit voor een korte rondleiding ter plaatse.

18u00

Netwerkmoment

We eindigen waar we begonnen zijn en sluiten af in De Cierk waar men ons opwacht met een aperitiefhapje en een drankje.

19u00

Einde

Praktisch

Data & locatie

Do 19 oktober 2023: Oostende
De Cierk, Maritiem Plein 10, 8400 Oostende

Tijdstip

Ontvangst in De Cierk om 13.00 uur stipt.

Genodigden

Architecten.

Deelnameprijs

Dit bezoek wordt gratis aangeboden dankzij de steun van FEBE. Met dank aan Enjoy Concrete, Loveld en Decomo.

Meer info

Veiligheidsschoenen en helm verplicht.