Fotografie Polak

Architectuur

Terugblik: Natuur in het gebouw brengen (KBC Mechelen) – Foto’s

3 oktober 2017

Goedefroo-architecten werd gevraagd het bestaande KBC gebouw te renoveren. Het gebouw was totaal niet geschikt om zijn nieuwe functie van kantoorgebouw te vervullen. Het massieve en donkere poortgebouw, omringd door een aangename buitenomgeving was volledig in zichzelf gekeerd. De natuur in het gebouw brengen was de hoofddoelstelling. Mission accomplished? Wij vinden van wel! Op 29 september namen we samen met 50 architecten een kijkje.

en diepe insnijding in het volume liet toe om aan de hand van passieve systemen het comfort te regelen en om binnen lucht, licht en vegetatie toe te laten. In plaats van het hele gebouw te slopen kregen de bestaande structuur en het dakwerk nieuwe gelaatstrekken aangemeten.

 

Door de klemtoon te leggen op natuurlijk licht, nachtventilatie en openheid naar buiten toe, is het project een toonbeeld van duurzame architectuur.

 

Eerst en vooral werd veel aandacht besteed aan het gebruik van passieve systemen om de binnenomgeving te regelen. Nachtventilatie zorgt er voor afkoeling, en het is de schouw in het hart van het gebouw die het kernelement van dat systeem vormt.

 

Om oververhitting en het verblindende effect van direct zonlicht te vermijden, staan op de westelijke en oostelijke gevel automatisch gestuurde verticale lamellen opgesteld.

 

Verder laat het open plan aanzienlijk wat ruimte voor een flexibele werkorganisatie en vergemakkelijkt het toekomstige aanpassingen aan nieuwe programmatische behoeften.