Architectuur

Nieuw politiekantoor Mol met slimme bakstenen vinnen

12 oktober 2017

Een opvallend en vernieuwend openbaar gebouw zorgt ervoor dat de opening van het nieuwe politiecommissariaat van Mol eind dit jaar niet ongemerkt voorbij zal gaan. Lava architecten ontwierp een gebouw dat uitstraling heeft en maakt en een uitnodigend gebaar maakt naar de inwoners.

Foto: Studio Claerhout - Lava architecten

Het nieuwe gebouw bevindt zich dichtbij het stadscentrum en een openbaar park is in aanleg. Het commissariaat staat op een sokkel waardoor een antwoord gegeven wordt op meerdere uitdagingen: een aangepast veiligheidsniveau waarborgen, het commissariaat afbakenen van het openbaar park, een eenheid vormen met de architectuur om geen rem op de toegang door de inwoners te zetten, ondergrondse parkings inrichten.

 

Bakstenen vinnen

 

In deze nieuwe realisatie krijgt baksteen een glansrol, zowel voor de gevel als binnenin. De bakstenen vinnen geven ritme aan de grote muren en het metselwerk. Dezelfde vinnen bevinden zich ook binnen, wat een link interieur-exterieur creëert en toelaat gemakkelijk te voelen in welk van de vier volumes men zich bevindt: interieur en exterieur worden elkaars spiegelbeeld. De vinnen dienen ook als zonwering, bescherming bij brand en als visuele barrière. Grote atria laten het licht doordringen tot in het hart van het gebouw. 

Foto: Studio Claerhout - Lava architecten