Nieuws

Nieuwe bouwmeester Gent: 'Beperkingen schrikken me niet af'

17 oktober 2017

Peter Vanden Abeele is ingenieur-architect en stedenbouwkundige en richtte in Gent mee het bureau Maat-Ontwerpers op. Hij gaat op 1 november aan de slag als eerste Gentse stadsbouwmeester. In Weekend Knack deelt hij zijn visie.

"Voor mij is er niets erger dan een volledig wit blad. Wanneer opdrachtgevers zeggen: 'Jij bent de ontwerper, doe maar.' Dat is ongeveer hoe de negentiende-eeuwse stadsbouwmeesters te werk konden gaan. Dat waren stadsarchitecten die alle belangrijke publieke gebouwen tekenden en vanuit hun eigen visie een coherent stadsbeeld creëerden. Maar steden komen nu op een veel complexere manier tot stand, met meer regels en procedures en inspraak van diverse betrokkenen. Bovendien is de technische specialisatie nu zo groot dat één architect onmogelijk alle expertise omtrent bouwen kan samenbrengen. Alleen al daarom is het stadsbouwmeesterschap nu een heel andere baan. Maar beperkingen schrikken me niet af. Die dwingen je net om met weldoordachte oplossingen op de proppen te komen en creatief te zijn."

 

"Ik vergelijk mijn rol graag met die van een spil. Een stadsbouwmeester is geen almachtig orakel, maar iemand die het gesprek tussen alle betrokkenen mogelijk maakt, het maatschappelijk debat stimuleert en tegenstrijdige meningen verzoent. Timing is cruciaal: het juiste moment zoeken om in een ontwerp- of bouwproces te stappen en het mee de goede kant op te sturen, maar ook aanvoelen wanneer ik het kan loslaten."