Opinie

"5.000 euro duurder?! Dat is niet het issue..."

Bieke Gepts, Marketingadviseur voor de bouwsector (Essencia) • 30 oktober 2017

Vorige week besliste de Vlaamse Regering dat er een nieuwe eis bijkomt in de EPB-regelgeving, ter vervanging van de K-peileis. Het S-peil is een ‘eerlijker’ parameter, die een aantal problemen met het K-peil aanpakt. Ware het niet dat het niveau van de nieuwe eis wel érg streng is. Al snel bleek dat bouwen op die manier flink wat duurder wordt. Bieke Gepts, marketingadviseur voor de bouwsector bij Essencia, vraagt zich af of het verstrengen van de norm het juiste middel is om het doel te bereiken.

Dat we energiezuiniger moeten bouwen, daarover moeten we niet discussiëren. Dat we energiezuiniger kunnen bouwen, is ook geweten. Alleen zal het bouwrecht dan nog meer richting professionals gaan, die door seriële aanpak efficiënter en dus goedkoper kunnen bouwen. Maar een verstrenging brengt altijd een meerkost met zich mee. Hoe efficiënt je het bouwproces ook aanpakt. Dus ... het verwerven van een nieuwbouw zal voor een bepaalde groep mensen hierdoor onbereikbaar worden. En dan ...

 

Ons woonbeleid is sterk in verandering. De shift van nieuwbouw naar renovatie is daar een tekenend voorbeeld van. Jonge gezinnen of mensen voor wie een nieuwbouw onbetaalbaar is, kopen een (vaak te duur) oud huis met hun laatste euro's. De idee is dan de woning stapsgewijs aan te passen volgens hun woondroom en heel misschien volgens de huidige energienormen. Maar daar gaat tijd overheen. Ik bezoek veel verbouwingsprojecten en het verhaal is vaak hetzelfde:  tussen de OSB of gipsplaten ligt een verdwaalde barbiepop of ander speelgoed, terwijl de kinderen uitkijken naar een eigen kamer en niet langer meer met het hele gezin moeten samenhokken in 3 provisoir opgemaakte kamers omdat de living helemaal gestript nog in opbouw is. 

 

Roept de vrouw: Help, mijn man is een klusser?! Nee, integendeel. Er wordt hard gewerkt: overdag op het werk, 's avonds na de uren en in het weekend ganse dagen. Het neemt meerdere jaren in beslag. Het verbouwingsritsme wordt bepaald door financiën, tijd en ... goesting, om steeds weer aan de slag te gaan.

 

Dus als we een energiezuiniger woonbeleid als doel stellen, moeten we toch kijken welke middelen het doel heiligen. Duurdere nieuwbouw leidt tot meer renovatie en meer dan de helft van die renovaties nemen 3 tot zelfs 10 jaar tijd in beslag. En dan is nog de vraag welk E-peil deze bewoners nastreven en uiteindelijk zullen behalen. We moeten ook durven kijken naar de gezinnen die net omwille van kostprijs gedreven worden naar energielekkende woningen. Dus in plaats van de kostprijs van nieuwbouw te verhogen, zou efficiënte en energiebewuste nieuwbouw voor deze mensen juist toegankelijker moeten gemaakt worden. Want of het nu gaat om 5.000 euro of 3.000 euro of welke meerkost dan ook; dat is niet het issue. Ervoor zorgen dat nieuwbouw niet nog meer onbereikbaar wordt, daar draait het om.