Nieuws

'Kwaliteitsvol verdichten niet in een vingerknip'

7 november 2017

Dichtslibbende wegen, onweerswolken boven de luchtkwaliteit in steden, een sterk groeiende bevolking, complexe bouwvoorschriften, stijgende vastgoedprijzen, buurtprotest tegen grote projecten enz. De huidige uitdagingen voor stadsvernieuwing en verdichtingsprojecten zijn legio. Niet het minst als we willen tegemoet komen aan de voor de hand liggende wensen van toekomstige bewoners: kwaliteitsvol wonen met aandacht voor groen, veiligheid, betaalbaarheid, gezondheid enz.

De BRV-plannen van de Vlaamse regering die momenteel wachten op een definitieve beslissing, vergen een snelle verdichtingsoperatie om het aanzienlijk aantal gezinnen die er zullen bijkomen te huisvesten, aldus de Vlaamse Confederatie Bouw . "Indien die weg wordt ingeslagen, doen zij er voorafgaand evenwel goed aan voorbereid en doordacht te werk te gaan."

 

"Bouwvoorschriften, dringend werk aan de winkel"

 

Een stimulans waar overheden prioritair werk dienen van te maken, is flexibele voorschriften, klinkt het. "In de huidige context zijn de meerderheid van de stadsvernieuwingsprojecten die vandaag worden aangevat ten vroegste klaar in 2029. Gezien de gemiddelde doorlooptijd van 12 jaar. Indien de huidige voorschriften ongemoeid worden gelaten, kan dit oplopen tot 2038. Aangezien vandaag een doorlooptijd van 20 jaar geen uitzondering vormt."

Bron: VCB