Innovatie

Energie-efficiënt bouwen hand in hand met gezond wonen

15 november 2017

“Energie-efficiënt bouwen was voor ons een evidentie, maar van passief bouwen zijn we dan weer geen fan. Daarvoor zijn we te veel uithuizig. Liever dan een perfect geïsoleerde ‘gesloten doos’, kiezen we dan ook voor energiezuinige technieken én hernieuwbare energie.” Aan het woord zijn Bram Vanderborght, professor Robotica aan de Vrije Universiteit Brussel en zijn vrouw Ramona Simut, bouwheer van een bijna energieneutrale (BEN) nieuwbouwwoning in Vlaams Brabant.

Filip Feys (Bouwonderneming Feys): “Bram en Ramona kwamen bij onze firma terecht naar aanleiding van de BEN-demowoning die we eerder in Zulte bouwden. Het idee achter deze bijna energie neutrale woning sprak hen zo aan, dat ze het concept met de Isospan-bouwstenen en het E+ ventilatiesysteem van Renson bij wijze van spreken gekopieerd wilden zien voor hun eigen nieuwbouwwoning.”

 

Vanuit zijn vakgebied als professor Robotica ging Bram dan ook op zoek naar de meest innovatieve oplossingen voor zijn nieuwbouwwoning. Liefst zoekt hij die zelfs binnen de eigen landsgrenzen. “Ik wil innovatie bewust in België houden, en hoop daar zo mijn steentje toe bij te dragen,” verklaart hij zich nader.

 

Dat het E+ ventilatiesysteem van Renson de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht recupereert om de volledige woning te voorzien van vloerverwarming en sanitair warm water, was iets waar Bram en Ramona meteen voor gewonnen waren. “Wij waren al eerder overtuigd van het C+ ventilatiesysteem omwille van de natuurlijke toevoer van verse lucht, het beperkte onderhoud en vooral de gecontroleerde, vraaggestuurde afvoer, maar dankzij het E+ systeem gaat de warmte uit die afgezogen lucht niet meer verloren. Integendeel, voortaan wordt die optimaal herbenut. Met de ventilatie-unit/warmtepomp aangesloten op het domoticasysteem, is het peanuts om de temperatuur automatische per kamer geregeld te krijgen,” vult Bram nog aan.

 

Een logische stap, meent ook ventilatiespecialist Yves De Landsheer (Yvick Ventilatie): “Meer zelfs, het E+ systeem met Smartzone leent er zich uitstekend toe om op die manier zowel de ventilatie als de verwarming zo aan te sturen dat je enkel ventileert en verwarmt daar waar je leeft. Uiteraard heeft dit een uiterst positieve impact op het energieverbruik.”

 

Naast de technieken trekken Bram en Ramona ook op het vlak van verlichting (LED) en elektrische (huishoud)toestellen de lijn consequent door: “Telkens gaan we op zoek naar de meest energiezuinige oplossing. Het is een bewuste keuze om energie-efficiënt te kunnen wonen, maar tegelijk zonder te moeten inboeten aan wooncomfort en een gezond binnenklimaat.”

 

“Het resultaat mag er zijn,” glimt Filip Feys van trots: “met een E-peil van amper 2 is deze woning het toonbeeld van energie-efficiëntie. Een mooi bewijs dat doorgedreven isolatie, natuurlijke ventilatie en hernieuwbare energie perfect hand in hand gaan om energiezuinig én tegelijk gezond en comfortabel te kunnen wonen.

Nuttige links