Nieuws

Vlaams Bouwmeesteer over smart city-project: 'Utopische gasbel'

20 november 2017

Bill Gates wil zijn eigen stad bouwen. Belmont wordt een ‘slimme stad’ in Arizona voor bijna 200.000 mensen die een hightechleven willen leiden, meldt De Morgen.

Het is een onafzienbare dorre vlakte van 100 vierkante kilometer ten westen van de stad Phoenix waar Gates zijn oog op heeft laten vallen voor de bouw van zijn droom: een slimme stad met ruim 80.000 huizen, waar de winkels zichzelf bevoorraden, bewoners zich verplaatsen met zelfrijdende auto’s en dikke datakabels alles met iedereen verbinden.

 

Een investeringsmaatschappij van Gates, Belmont Partners, heeft inmiddels 80 miljoen dollar (68 miljoen euro) uitgetrokken voor de aankoop en eerste ontwikkeling van de stad van de toekomst, die qua grootte vergelijkbaar moet worden met een stad als Hasselt. Forse bedragen voor de doorsnee sterveling, maar kleingeld voor Bill Gates. De Microsoft-oprichter heeft een geschat vermogen van 90 miljard dollar.

 

"Volkomen absurd"

 

In de VS wordt hoopvol gereageerd op de plannen. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck toont zich echter een koele minnaar van zulke projecten. "Het is volkomen absurd in tijden van planetaire overconsumptie om nog meer natuur in te palmen", zegt hij in Het Nieuwsblad. "En waarom? Om een utopische gasbel te bouwen die gigantisch veel geld zal kosten, die in de realiteit nooit klimaatvriendelijker zal zijn en bovendien nooit de derde of vierde wereld ten goede zal komen."

 

"Gates zou beter in Detroit of Chicago aan de slag gaan met een team van stadsplanners, energiespecialisten, architecten en sociologen, en er bestaande wijken saneren."