Nieuws

Terugblik Grote Energiequiz 2017: hoe zou u zelf gescoord hebben?

7 december 2017

De tweede editie van de Grote Energiequiz van Bouwunie en NAV was opnieuw een schot in de roos. Architecten, maar ook aannemers en ingenieurs, lieten zich door Radio 2-presentator Sven Pichal op de rooster leggen. En dat met leuke weetjes, en uitdagende doe-opdrachten. Hoe brachten zij het er van af? En hoe zou u zelf gescoord hebben…?

De Grote Energiequi op 29 november

Onder de noemer ‘VerKWISt het niet’ namen een twintigtal ploegen het tegen elkaar op. Sven Pichal, bekend van De Inspecteur op Radio 2, legde de deelnemers het vuur aan de schenen.

 

De Happy Installateurs, alias Jean-Pierre Geerts van Plumco en Eric Maertens gingen met de beker aan de haal. Daarmee wonnen de twee bestuursleden van Bouwunie Technieken een ballonvlucht voor 4 personen. Een straffe prestatie, en dat met een gehalveerde ploeg! Ook de andere ploegen gingen met een leuke prijs naar huis. En de rode lantaarn was voor… Turbozen Architecten.

 

Doe de test

 

Ronde 1: BEN je mee

Het S-peil is de nieuwe gebouwschilindicator voor bouwaanvragen vanaf 1/1/2018. Daarmee worden de EPB-eisen voor nieuwbouw nog wat verder aangescherpt. Welke  eigenschap heeft GEEN impact op het S-peil:

A luchtdichtheid van het hellend dak

B grootte en de oriëntatie van de ramen

C de mogelijkheid om te koelen door het openen van ramen

D de locatie van het appartement in het gehele gebouw

E de thermische capaciteit van het gebouw

 

Ronde 2: Tien voor technieken

Ik wil een tegelvloer op vloerverwarming. Ik voorzie, volgens de richtlijnen van het WTCB,  hiervoor verdeelvoegen zodat ik rechthoekige vloervelden heb van maximaal:

A 30 m² en 6 m lang

B 40 m² en 8 m lang

C 60 m² en 10 m lang

D 80 m² en 12 m lang

 

Ronde 3: De Ronde van Morgen

Dat passiefgebouwen niet altijd vierkante blokkendozen moeten zijn, bewijst het Antwerpse Provinciehuis. Het heeft de vorm van een getorste toren, en heeft 370 driehoekige ramen, waarvan er geen 2 gelijk zijn. Welke innovatieve technieken gebruikten bouwbedrijven Democo en Denys NIET om dit ontwerp van bureau Xaveer de Geyter te kunnen realiseren?

A ze bouwden een virtueel 3D-model, waarop ze allerlei simulaties konden uitvoeren

B ze bouwden een testgebouw op de werf zelf, om uitzettingen, bevestigingsmethodes… eerst ter plekke uit te proberen

C ze bouwden iedere maand de ruwbouw van een volgende verdieping, terwijl ze op de onderste verdiepingen de technieken installeerden

D ze bouwden het gebouw eerst na in een 3D-geprinte maquette

 

Ronde 4: Van alle markten thuis

Dat je elektriciteit niet kan opslaan is een van de grootste uitdagingen voor hernieuwbare energie. Bij de toepassing van WKK’s op biomassa vond men daar een wel heel bijzondere oplossing voor: zeoliet. Wat is er zo bijzonder aan dit vulkanisch mineraal?

A Zeoliet is magnetisch. Met de elektriciteit wekt de WKK magnetische velden op, die door de zeoliet steeds verder worden doorgegeven, om wanneer nodig opnieuw omgezet te worden in elektriciteit.

B Zeoliet slaat warmte op als het in contact komt met warme, droge lucht en geven die weer af als ze in contact komen met water.

C Het bevat partikels van fossielen, die erg veel warmte kunnen opslaan en deze later – ’s nachts - weer afgeven. Ze werken dus als thermische buffer, die de telers gemakkelijk tussen het plantgoed kunnen verspreiden in de serre of eruit verwijderen.

 

Ronde 5: To build or not to build

Op een werf wordt heel wat energie verbruikt, niet in het minst door wie er aan het werk is. Welk populair voedingsmiddel levert het meeste energie aan?

A Een potje volle yoghurt

B Een banaan

C Een dubbele chocoladekoek

D Een rijsttaartje

E Een blikje Red Bull Energy Drink

 

Antwoorden 1  C – 2 B – 3 D – 4 B – 5 C

De winnaars kregen een ballonbon: ze zijn nu al in de zevende hemel.

De rode lantaarn. Deelnemen is belangrijker dan winnen.