Nieuws

Bouwmeester: 'Delen is de boodschap en maakt luxe bereikbaar'

8 januari 2018

Als het van de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck afhangt, is de toekomst hybride: appartementsgebouwen in de stad met een tuin op het dak, gedeelde hobbyruimtes en een gemeenschappelijk zwembad. Dat meldt VRT Nieuws.

Als foute voorbeeld noemt de bouwmeester een passiefhuis op een nieuwe verkaveling. "Om daar een villa te bouwen, moet je honderden kilometers weg aanleggen en honderden kilometers waterleiding, elektriciteitskabels en gasbuizen ingraven. Als je dan rekening houdt met de afgeleide CO2-productie is zo'n passiefhuis helemaal niet energiezuinig."

 

In onze steden is plaats genoeg, zegt Van Broeck. Kantoor- en industriezones krijgen volgens hem een gemengde functie. Delen is de boodschap en maakt luxe bereikbaar. "Op het dak van het appartementsgebouw is er een moestuin en een barbecue. In de kelder is er een lokaal om je mountainbike af te spuiten. En er is ook een zwembad en een akoestisch geïsoleerde kamer om piano te spelen. Dat zijn zaken die nu nog zijn voorbehouden voor grote villa's."

 

"Ik hoop dat we stilaan afstappen van het materiële bezit en evolueren naar meer dienstverlening. We moeten geen nieuwe producten creëren maar nieuwe waarden", zegt Van Broeck, die graag een parallel trekt met het principe van autodelen.